Globalna pandemija je spremenila svet, kakršnega smo poznali. Na milijone ljudi po vsem svetu že več tednov dela od doma, kar za mnoge pomeni nešteto videokonferenc. Če smo v prejšnjih časih sestankovali v živo, je sedaj postalo povsem normalno, da s sodelavci in šefi komuniciramo virtualno. Videoklici so zasilno nadomestili tudi druženja s prijatelji in družino, o čemer priča skokovit porast priljubljenosti platform, ki omogočajo videoklice in videokonference. Ena takšnih je denimo Zoom, ki je v zadnjih tednih postal izredno priljubljen, a čedalje več poznavalcev opozarja na varnostne napake.

V času, ko so videoklici postali vsakdanjik velikega števila ljudi, se mnogi sprašujejo, kako uporabiti tehnologijo, da nas prikaže kar se da profesionalne, urejene in privlačne. Kajpada denimo med video razgovorom za novo službo ne bomo sedeli za kuhinjsko mizo s kupom nepomite posode v ozadju. Kako poskrbeti, da bomo na zaslonih naših sogovornikov videti čimbolje? Pri tem ne gre zgolj za nečimrnost, saj je jasno, da si ljudje v prvih nekaj trenutkih stika nezavedno ustvarimo predstavo o osebi, s katero imamo opravka. Preberite napotke, ki vam bodo pomagali sebe pokazati v najboljši luči (da, svetloba je pri videoklicih zelo pomembna).

1. Svetloba naj ne prihaja izza hrbta

Od kod prihaja svetloba, ki osvetljuje vaš obraz, je ključnega pomena. Če je možno, poskrbite, da je vaš obraz enakomerno osvetljen od spredaj. Na ta način so obrazne poteze kar najbolj jasne, oči pa velike. Prenosnik je najbolje postaviti pred okno. Če svetloba prihaja izza hrbta, boste v najboljšem primeru videti utrujeni in bolni, v najslabšem pa kot grozljiva prikazen. Kadar ni dnevne svetlobe ali če komunicirate v prostoru brez oken, bo najbolje, če računalnik postavite tako, da je luč za njim.

2. Izogibajte se nizkim kotom

Enega najmanj laskavih učinkov dosežemo, če spletno kamero namestimo nižje od višine oči. V tem primeru šefu, sodelavcem ali prijateljem razkazujemo podbradek in vsebino nosnih kanalov. Če tega ne želite, poskrbite, da je kamera na vašem prenosniku v višini oči ali višje.

3. Poskrbite za videz kože

Skrb za kožo je pomembna tudi v času samoizolacije, čeprav smo ves čas doma in nas nihče ne vidi. Spletna kamera ima žal to lastnost, da poudari vsako nepravilnost na koži. Malce mastna koža bo na zaslonu videti kot da ste jo pravkar namazali z oljem, zametki podočnjakov pa bodo dajali vtis, da že tri dni niste spali. Čeprav zoom ponuja filter za izenačevanje tena kože, je kljub temu smiselno pred videoklicem v ogledalu preveriti stanje kože in ustnic ter s korektorjem in vazelinom izboljšati situacijo.

4. Preverite, kako ste videti na zaslonu

Preden se vključite v videokonferenco, preverite, kako ste videti na kameri. V nastavitvah programa, ki ga uporabljajte, zaženite testno preverjanje videa in zvoka. Preverite svetlobo, kot pod katerim vas kamera prikazuje, frizuro in ali imate kaj za zobmi. Zelo neprofesionalno je namreč med službeno videokonferenco kamero uporabljati kot ogledalo. Med videokonferenco imejte v mislih, da vas lahko ostali nenehno vidijo. Če vas zanese in brskate po internetu ali igrate igrice, to ostalim udeleženim v videokonferenci verjetno ne ostane dolgo skrito.

5. Izberite primerno ozadje

Če je vsakomur jasno, da gore nepomite posode in nepospravljena kuhinja niso primerno ozadje za službeno videokonferenco, je glede ostalih možnih ozadij že več nejasnosti. Snemanje pred knjižnimi policami je nadvse priljubljeno, a vas bo malo verjetno naredilo bolj učene, bodo pa vsi vedeli, da želite doseči ta učinek. Knjige poleg tega odvračajo pozornost od vas. Susan Yara, youtuberka z bogatimi izkušnjami na televiziji, priporoča, da za ozadje izberete navadno belo steno. Priporoča še, da se izognete živopisanim oblačilom brez rokavov.

S kombinacijo vseh napotkov boste bolje pripravljeni na videokonference in se lahko osredotočite na vsebino. To, kako predstavljate sebe kot osebo je pomembna veščina, še posebej, če lahko sogovornik svojo predstavo o vas gradi zgolj prek računalniškega zaslona.