»Obvezujoč ukrep omejitve razdelitev dobičkov se nanaša na dobiček bank in hranilnic, ustvarjen v letih 2019 in 2020, ter na nerazporejene dobičke in rezerve iz preteklih let. Veljal bo predvidoma eno leto,« so danes sporočili iz Banke Slovenije in napovedali, da ga bodo ob pomembnem zmanjšanju ali povečanju tveganj ustrezno prilagodili. Prvo presojo ukrepa načrtujejo ob koncu letošnjega leta.

Kot so ocenili v slovenski centralni banki, je omejitev razdelitev dobičkov bank razumen in sorazmeren ukrep, ki bo ob pričakovanem upadu gospodarske aktivnosti prinesel velike koristi bančnemu sistemu in predvsem realnemu gospodarstvu. Sprejeli so ga na priporočilo Evropske centralne banke in ga uveljavili na ravni celotnega slovenskega bančnega sistema.

Cena bo zaradi izbruha koronavirusa zelo visoka. Kako velik bo vpliv, je odvisno predvsem od časa trajanja ukrepov in hitrosti okrevanja. Velik bo vpliv na trg dela, kjer se bodo razmere odrazile predvsem v velikem povečanju brezposelnih. Te razmere lahko skupaj z okrnjenimi prihodki podjetij zmanjšajo kreditno sposobnost, kar bo negativno vplivalo na kreditno tveganje v bančnem sistemu, so obrazložili.