Poudarki nagovora:

- V torek 1214 testov na koronavirus, od tega 36 pozitivnih; štiri nove smrtne žrtve.

- Izigravanje pravil in odlokov povzroča dodatna tveganja za zdravstvene delavce.

- Zaščitne opreme še vedno ni dovolj za vse zdravstvene delavce.

- Opremo za enkratno uporabo bodo skušali uporabiti večkrat.

- Naročanje bolnikov na nenujne posege bo treba začeti na novo, seznama naročenih ni mogoče kar prenesti

Čebašek-Travnikova je v današnji izjavi za medije glede aktualnih razmer pri spopadanju z epidemijo novega koronavirusa komentirala tudi stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu. Kot je napovedala, bo po koncu epidemije ali že ob sproščanju omejevalnih ukrepov razumljivo prišlo do večjega navala bolnikov na različne zdravstvene storitve.

Obravnava bolnikov bo počasnejša

Po njenih navedbah se nekateri zdravstveni zavodi že pripravljajo na prilagojen način dela, ob tem pa se je treba zavedati, da bo obravnava bolnikov počasnejša. "Vsakokrat bo treba poskrbeti za osebno varovalno opremo tako zdravnikov kot bolnikov, prav tako bo treba zračiti in razkuževati prostore," je pojasnila.

Kot je opomnila, bo treba računati tudi na to, da zdravnikov in drugega zdravstvenega kadra nekaj časa ne bo dovolj, saj bo del osebja še vedno intenzivno deloval na področju dela z bolniki s covidom-19.

"Zato smo prepričani, da bo nujno treba pripraviti pravne osnove, da se končno vključijo vse kapacitete v skrajševanje ne samo čakalnih vrst, ampak tudi v dnevno obravnavo tistih bolnikov, ki so bolni, pa vendarle ne tako zelo, da bi imeli zdaj možnost dostopa do zdravljenja," je poudarila.

Ob tem se tudi sprašuje, koliko časa bo vlada še tolerirala, da zasebni zdravniki in zobozdravniki ne morejo sodelovati pri izvajanju zdravstvenih storitev znotraj javnega zdravstvenega sistema. Po njenem mnenju se bo družba morala odločati, ali in kako bo omogočila vključitev vseh kapacitet, javnih in zasebnih, da bo lahko poskrbljeno za zdravstveno oskrbo vseh prebivalcev.

Opozorila je še, da naročanje bolnikov po sedaj veljavnih aktih ne bo izvedljivo, tudi zaradi nepredvidljivega konca epidemije. "Ne moremo enostavno seznama iz meseca marca prenesti na mesec maj. Vse bo treba začeti na novo," je bila jasna.

Poleg tega bo država ob paketih za oživljanje gospodarstva in plačila delavcev morala nameniti velik del denarja tudi za okrevanje zdravstva, je pozvala predsednica zdravniške zbornice.

Volitve za predsednika zdravniške zbornice prestavljene na čas po epidemiji

Poslanci skupščine Zdravniške zbornice Slovenije so na korespondenčni seji z ogromno večino sprejeli sklep, da se volitve za predsednika zbornice prestavijo na čas po epidemiji oz. na jesen, je dejala sedanja predsednica zbornice Zdenka Čebašek-Travnik. Volitve naj bi sicer potekale 12. maja.

Razpis za predsednika zbornice bodo ponovili, ko bo epidemija mimo in ko bodo ocenili, da so volilna opravila izvedljiva. Čebašek-Travnikova, ki bi se na majskih volitvah potegovala za ponovni predsedniški mandat, razmišlja o tem, da se bo na razpis ponovno prijavila tudi po koncu epidemije.

Njena protikandidatka na majskih volitvah pa bi bila infektologinja Bojana Beović, ki vodi svetovalno skupino o covidu-19 v okviru ministrstva za zdravje.

Za predsednika zbornice lahko sicer kandidira vsak član zbornice, katerega kandidaturo predlaga vsaj 50 zdravnikov s podpisano izjavo, ali vsaj trije regijski odbori ali pa kandidaturo predlaga izvršilni odbor. Kandidat za predsednika zbornice ne sme biti nosilec funkcij v organih političnih strank.

Čebašek Travnikova je vodenje zdravniške zbornice prevzela pred štirimi leti, ko je dobila večjo podporo članstva kot dotedanji predsednik Andrej Možina. Kmalu po prevzemu funkcije se je nanjo vsul plaz kritik - sprva zaradi višine njene plače, nato so jo še zapustili njeni ožji sodelavci -, zaradi česar je skupščina zbornice mesec po tem, ko je Čebašek Travnikova prevzela vodenje zbornice, glasovala o njeni zaupnici. Kljub temu, da ni prestala glasovanja o zaupnici, se stolčku ni odpovedala.