»Zdaj ni čas za sproščanje ukrepov, temveč je čas, da še enkrat podvojimo ali potrojimo skupne napore za zatrtje virusa ob podpori celotne družbe,« je na novinarski konferenci v Koebenhavnu dejal regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

Kot je dejal, boljše vedenje o covidu-19 in pozitiven razvoj v posameznih državah še zdaleč ne pomenita, da je novi koronavirus premagan. »Ni pravi čas, da dvignemo vizirje, v tem maratonu je pred nami še dolga pot,« je dejal Kluge.

Opozoril je še, da ena sama država ne more premagati virusa, temveč mora boj teči na mednarodni ravni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kluge je dejal, da razmere v Evropi ostajajo »zelo zaskrbljujoče«, število okuženih še vedno narašča, tako jih je bilo davi 687.236, medtem ko je 52.824 ljudi umrlo.

Nekatere evropske države, na primer Avstrija in Danska, že napovedujejo rahljanje ukrepov po veliki noči, tudi slovenski premier Janez Janša je v torek dejal, da se bodo lahko ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa ob izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev začeli sproščati že od prihodnjega torka.

Italija zaradi koronavirusa zapira pristanišča za ladje z begunci

Italija zaradi epidemije novega koronavirusa zapira svoja pristanišča za ladje z begunci. Zaradi izrednih zdravstvenih razmer namreč pristanišč ni več mogoče obravnavati kot varnih krajev, pojasnjuje današnji vladni odlok. Ladje nevladnih organizacij, ki so migrante rešile izven italijanskih voda, tako ne bodo mogle pristati v Italiji.

Sklep vlade, ki so ga podpisali zunanji, notranji, prometni in zdravstveni ministri, bo veljal ves čas trajanja z novim koronavirusom povezanih izrednih razmer v državi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Izredne razmere so sicer predvidene do 31. julija, lahko pa jih vlada tudi podaljša.

Španija bi lahko ukrepe proti koronavirusu začela opuščati konec meseca

Španija, ki je med najhuje prizadetimi državami v pandemiji novega koronavirusa na svetu, bi lahko konec meseca začela opuščati določene ukrepe za zajezitev virusa. Dnevno število smrtnih žrtev novega koronavirusa je sicer naraslo drugi dan zapored. Od torka do danes je umrlo še 757 ljudi. Sicer pa so se razmere umirile. Na novo se je v zadnjem dnevu okužilo več kot 6000 ljudi, kar pomeni povečanje za 4,4 odstotka na 146.690, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Stopnja povečanja okužb in smrti v zadnjih 24 urah je sicer podobna tisti v 24 urah pred tem. Znaša pa približno polovico manj kot pred enim tednom.

Vučić napoveduje podaljšanje policijske ure v Beogradu in Nišu

Srbski predsednik Aleksandar Vučić ocenjuje, da bi izredne razmere, ki so jih v Srbiji uvedli 15. marca zaradi pandemije novega koronavirusa, lahko odpravili v mesecu dni. Ob tem pa je napovedal, da bi policijsko uro v Beogradu in Nišu lahko podaljšali na ves konec tedna. Omenil je tudi možnost uvedbe karantene v Beogradu.

V Srbiji so sprva policijsko uro uvedli od 17. do 5. ure, nato pa še od sobote od 13. ure do ponedeljka do 5. ure.

Opozoril je, da jih je sobota popoldne pred dvema tednoma »drago stala«, saj so mnogi prebivalci takrat ob koncu tedna izkoristili lepo vreme in bili ves dan zunaj. V nekaj dneh pričakuje posledice.

Dodal je, da sta vojaka, ki sta sodelovala pri triaži na meji, v težkem stanju, dva policista pa sta zaradi covida-19 umrla. V Srbiji so do torka poročali o skupno 2447 potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom, 61 bolnikov je umrlo. V bolnišnicah se zdravi 1349 ljudi, 108 jih je na ventilatorjih.

Epidemija novega koronavirusa v ZDA daleč od vrhunca

Število okuženih z novim koronavirusom se je v ZDA v torek zvečer povzpelo na skoraj 400.000, umrlo pa je skoraj 13.000 ljudi. Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil, da bo za to okrivil Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), in je celo zagrozil, da ji bo odvzel ameriške prispevke.

Trump je doma izpostavljen kritikam, da izbruha koronavirusa v začetku leta ni jemal resno in tudi, ko je deloma prepovedal letalski promet s Kitajsko, je še vedno zatrjeval, da koronavirus v ZDA ne bo problem. ZDA imajo trenutno največ okuženih na svetu, kmalu pa bodo imele tudi največ mrtvih.

Najbolj je prizadeta zvezna država New York, ki je imela do torka zvečer 140.000 okuženih in skoraj 5500 mrtvih, od tega mesto New York skoraj 77.000 okuženih in več kot 4000 mrtvih. Sledi država New Jersey s 44.416 okužbami in 1232 mrtvimi, Michigan z 18.970 okužbami in 845 mrtvimi ter Kalifornija s 17.568 okuženimi in 450 mrtvimi.

Louisiana je naslednja s 16.284 okuženimi in 582 mrtvimi, Massachusetts s 15.202 okuženimi in 356 mrtvimi, Pensilvanija s skoraj 15.000 okuženimi in 250 mrtvimi ter Florida s 14,747 okuženimi in 296 mrtvimi. Zvezna država Washington, kjer naj bi se vse skupaj začelo, je zdrsnila po lestvici navzdol, saj ima 8696 okuženih in 408 mrtvih.

ZN prekinili rotacije pripadnikov mirovnih misij

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je zaradi pandemije novega koronavirusa do 30. junija ustavil vse rotacije pripadnikov mirovnih misij ZN in nove napotitve. Njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric pa je zavrnil ameriške kritike na račun Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Dujarric je dejal, da 13 mirovnih misij ZN dela s polno paro, da omeji in ublaži širjenje koronavirusa ter zagotovi, da novi pripadniki misij ne bodo imeli virusa. Pri rotacijah so sicer možne izjeme, a res zaradi posebnih okoliščin in pod strogimi pogoji, da se prepreči širjenje virusa. Ukaz zadeva vse uniformirane pripadnike mirovnih misij tako vojake kot policiste, ki jih je po svetu okrog 85.000.

V Wuhanu po odpravi prepovedi potovanj iz mesta veselje, a strah ostaja

Ob izrazih veselja je iz kitajskega mesta Wuhan, kjer se je novi koronavirus decembra lani prvič pojavil, danes prvič odpotovalo več deset tisoč ljudi, potem ko so oblasti po 76 dneh odpravile prepoved potovanj iz mesta. V 11-milijonski metropoli ostaja prisoten strah, v karanteni pa več tisoč, če ne milijoni ljudi.

Po ocenah oblasti naj bi iz Wuhana samo prvi dan odšlo do 55.000 ljudi. Na cestah je videti neprekinjene kolone vozil, ki zapuščajo mesto, potem ko so odpravili barikade na obrobju mesta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.