Ko je vodstvo mornarice prejšnji teden razrešilo kapitana letalonosilke Theodore Roosevelt Bretta Crozierja, je ta zapustil ladjo ob vzklikih podpore in ploskanju posadke. S tem so mornarji jasno izkazali nestrinjanje z odstavitvijo, ki ga je doletela, ko je v javnost prišlo njegovo pismo vrhu mornarice o nujnosti evakuacije in karantene zaradi izbruha koronavirusa na krovu. Pismo je poslal po nezavarovani elektronski pošti mimo uradne hierarhije.

Odziv mornarjev na njegovo razrešitev pa je vršilca dolžnosti sekretarja za mornarico Thomasa Modlyja pripravilo do ostrih kritik na račun Crozierja. V nagovoru članom posadke je odstavljenemu kapitanu med drugim očital, da je s pismom, ki je po zaslugi časnika San Francisco Chronicle prišlo v javnost, vznemiril številne prebivalce Guama, kjer se je zasidrala letalonosilka z okuženimi mornarji. Crozierja je označil za »naivnega in neumnega«, rekoč, da je izdal zaupanje javnosti v vojsko. Že pred tem je ukaz o razrešitvi kapitana z zavidljivo kariero v vojaškem letalstvu in mornarici utemeljil z obtožbo, da je sejal dvome o polni obrambni sposobnosti ameriških posadk na morju v času pandemije. Očitno so ga k ostri kritiki spodbudile tudi besede predsednika Donalda Trumpa, da je Crozier s pismom o virusni okužbi na ladji in z opozorilom, da zaradi omejenega prostora na njej ni mogoče zagotoviti socialnega distanciranja, storil nekaj »groznega«, saj »ni udeleženec natečaja iz pisanja«, ampak »poveljnik mogočne ladje na jedrski pogon«.

Kapitana ozmerjal »iz srca«, nato se opravičil

Tudi sekretarjev nagovor posadki se je potem hitro znašel v medijih, kot tudi njegovo zatrjevanje, da je »govoril iz srca« in da »stoji za vsako izrečeno besedo«. Še hitreje pa se je nato oglasil z opravičilom za žaljive besede, v katerem je razlagal, da kapitana nikakor nima za naivnega in neumnega, nasprotno, in da je najbrž v svoji vnemi pismo razposlal na več naslovov v oboroženih silah brez oznake zaupnosti z namenom, da doseže javnost in opozori na stanje na ladji.

Modlyja je k opravičilu kapitanu, njegovi družini in celotni posadki letalonosilke očitno napeljala izjava Trumpa, da bi lahko posredoval v zapletu s Crozierjevo razrešitvijo. Predsednik je vztrajal, da pisma ne bi smel poslati, da pa ne želi »uničiti nekoga samo zato, ker je imel slab dan«. Ali je imel v mislih kapitana ali svojega vršilca dolžnosti sekretarja mornarice, je obviselo v zraku.Nekaj ur kasneje je Modly odstopil.

Splošna zaletavost

Ameriški mediji se sicer večinoma strinjajo, da so informacije o razmerah na vojaški ladji lahko vojaška skrivnost. Dodajajo pa, da ni bilo pismo kapitana, ki je po zadnjih vesteh tudi sam zbolel, tisto, ki je sprožilo nacionalno polemiko, ampak Modlyjev ukaz o razrešitvi in v še večji meri njegove nadaljnje poteze. Daleč preko roba pa naj bi šla Modlyjeva odločitev, da osebno nagovori posadko letalonosilke na Guamu. Mornar, ki se za Reuters ni želel izpostaviti, je dejal, da nikomur ni bilo všeč, kar je govoril. Vsi naj bi bili prepričani, da je Crozier v skrbi za njihovo zdravje žrtvoval svojo kariero. Nekoliko zaletavo pa je po mnenju analitikov reagiral morebitni prihodnji vrhovni poveljnik Joe Biden, ki je za televizijsko mrežo ABC dejal, da razrešitev Crozierja »meji na kriminal«.