Na tiskovni konferenci minuli petek je tako posebej poudaril, da čeprav državni zbor vladi ni dal zelene luči za aktivacijo 37.a člena zakona o vojski, ki bi vojakom dal policijska pooblastila, se vlada ni odrekla nameri, da napoti vojsko s policijskimi pooblastili na našo južno mejo, piše novinar Toni Perić v novi številki Nedeljskega dnevnika.

Nov argument za to je Kacin videl v tem, da bo vlada »del policije z južne meje odpoklicala, da bo lahko policija (v notranjosti, op. a.) nadzirala in kaznovala gibanje državljanov med vikendom. Če smo sprostili prodajo sadik, pričakujemo več gibanja in mobilnosti.«

Poznavalci policijskih pooblastil ob tem strižejo z ušesih in tudi mi smo ljudi, zadolžene za stike z novinarji na generalni policijski upravi, nemudoma vprašali, ali lahko policisti – nadzorniki državne meje opravljajo naloge nadzora ljudi in prometa v notranjosti države?

Odgovor je bil kratek: »Ne, ti policisti delajo izključno na zeleni meji.«

Pa poglejmo podrobneje, kar je Jelko Kacin zamolčal, ali pa ni vedel, ker mu niso povedali.

Neuradno, a zanesljivo vemo, da je število policistov s »pravimi« pooblastili na meji komajda omembe vredno, saj so na meji v največjem številu »policisti – nadzorniki državne meje«, kot se slednjim uradno reče.

»Policisti, ki opravljajo splošne policijske naloge, se izobražujejo po višješolskem študijskem programu 'Policist', ki traja dve leti, medtem ko se policisti – nadzorniki državne meje usposabljajo po programu za varovanje schengenske meje in varovanje objektov, ki traja šest mesecev.«

Tako so nam odgovorili iz Generalne policijske uprave in tega Jelko Kacin očitno ni vedel, saj bi sicer med »grožnjo«, da prihajajo policisti z južne meje, vsaj v tla pogledal.

Na naše posebno vprašanje, ali lahko policisti nadzorniki državne meje opravljajo delo policistov s polnimi pooblastili v notranjosti države, so z generalne policijske uprave odgovorili:

»Policisti nadzorniki državne meje lahko opravljajo zgolj naloge, povezane z varovanjem državne meje. Lahko pa kasneje, z dodatnim izobraževanjem, tudi preidejo iz nadzornikov državne meje v policiste.« Zlobno bi lahko rekli, da poslej, ko vas ustavi policistka ali policist, najprej vprašajte, ali prihaja z južne meje in kakšna pooblastila ima – da ne boste izgubljali časa po nemarnem.

V slovenski policiji imamo dva sindikata in v obeh oporekajo željam sedanje vlade o napotitvi vojakov na južno mejo. V sindikatu policistov Slovenije kategorično trdijo, da se v procesu predlaganja aktivacije 37.a člena niso opredeljevali do tega vprašanja, še manj pa drži ministrova navedba, da podpirajo vse ukrepe, ki jih izvaja MNZ. »Poudarjamo, da je aktivacija 37.a člena Zakona o obrambi izključno politično vprašanje in se SPS do tega ne bo opredeljeval.«

V policijskem sindikatu pa so »ministra opozorili, da policisti nadzorniki državne meje ne smejo opravljati vseh nalog policista. Ministra so seznanili tudi, da je takšna razporeditev (kot je bilo predstavljeno v medijih) malo verjetna, saj z aktivacijo vojske, kar je v osnovi predvsem politična odločitev, policisti ne bodo nič bolj razbremenjeni, ker vojaki nimajo pooblastil za celovito (administrativno) obdelavo migrantov.«

Nadaljevanje v tiskani izdaji ali mobilni aplikaciji Nedeljskega dnevnika.

Kako si nadeti in sneti masko

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, ali sploh znamo nositi zaščite maske, kaj o letošnjih velikonočnih praznikih meni škof Peter Štumpf, kako so se ljubitelji kulture odzvali na to, da ne morejo več v gledališče in na koncerte, kakšen vihar je povzročil odlok o obveznem razkuževanjem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, kako med epidemijo poteka proizvodnja v Mlinotestu, kako svojo 30-letnico doživlja Radio Ga Ga, kakšna srhljiva zgodba se je odvijala v tirolskem smučarskem središču Ischgl... – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov ali na mobilni aplikaciji Nedeljski dnevnik.