Poslanci SDS, SMC, NSi in DeSUS so predsedniku DZ Igorju Zorčiču poslali predlog za preložitev za danes predvidene razprave o predlogu sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil vojakov pri širšem varovanju meje. S pravniki želijo namreč razčistiti, ali bi moral DZ kljub nezadostni podpori predlogu na matičnem odboru o tem vseeno glasovati.

Izredno sejo, ki so jo začeli danes ob 15. uri, so sicer minuli teden zahtevali koalicijski poslanci za obravnavo predloga vladnega sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil vojakov pri varovanju meje. Parlamentarni odbor za obrambo je na sredini seji sklep zavrnil, saj predlog ob nasprotovanju večine opozicijskih strank ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih poslancev.

Zato na plenarni seji, ki trenutno teče, po današnji časovnici ni predvideno glasovanje o sklepu, ampak le predstavitev stališč poslanskih skupin ter splošna razprava poslancev. Časovnica za to točko sicer predvideva dobrih pet ur razprave.

V uvodu današnje izredne seje so sicer potrdili dnevni red, ki vključuje tudi to točko. Kot je v izjavi za medije pojasnil Jožef Horvat (NSi), bo predlog za preložitev točke predsedujoči prebral ob začetku obravnave te točke.

V NSi si po njegovih navedbah želijo pridobiti relevantno razlago ustavnih pravnikov, "ker v zakonu in v ustavi jasno piše, da o tej zadevi glasuje DZ". Kot je poudaril Horvat, bi po njihovem razumevanju danes moral o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, ki govori o izjemnih pooblastilih vojske, glasovati DZ, in sicer ne glede na rezultat glasovanja na matičnem delovnem telesu. Koalicijske poslanske skupine so zato predlagale, da se ta točka preloži na eno od naslednjih sej DZ.

Kot je pojasnila Janja Sluga (SMC), je bila odločitev o preložitvi sprejeta na vrhu koalicije. "Glede na to, da ni zagotovljena dvotretjinska podpora predlogu, se mi zdi prav, da se zadeva zadrži," je ob tem še dejala poslanka, ki si želi, da bi vsebino predloga uskladili tudi z opozicijo.

Vladni predlog sklepa so sicer na obravnavi na odboru za obrambo poleg koalicijskih SDS, SMC, NSi in DeSUS podprli še v opozicijski SNS. Poslanec SAB je bil pri glasovanju vzdržan, ker ni bil sprejet njihov predlog dopolnila, poslanci LMŠ, Levice in SD pa so predlogu že v razpravi nasprotovali.

LMŠ s tremi pogoji

Marjan Šarec (LMŠ) je danes vnovič spomnil, da bi bili predlog pripravljeni podpreti, če bi bili upoštevani njihovi trije pogoji, in sicer da se pas, v katerem lahko vojaki izvajajo ta pooblastila, s predlaganih petih zmanjša na dva kilometra ob meji, da se ukrep sprejme z veljavnostjo do 30. aprila in da se o dejavnostih v DZ poroča tedensko. Šarec tako še vedno dopušča možnost, da predlog podprejo, če bodo upoštevani njihovi pogoji.

Nekdanji premier je potrdil, da se je izobraževanje vojakov za namene izvajanja izjemnih pooblastil začelo pod njegovo vlado. Pojasnil je, da je takrat turški predsednik Recep Tayyip Erdogan odprl turško mejo in da je bilo na turško-grški meji veliko število migrantov na meji. "Mi smo to možnost preigravali. Če bi grška meja padla, bi šli v aktivacijo tega člena. Vemo pa, da je zdaj turško-grška meja zaprta in tudi druge balkanske meje ter da številke ne potrjujejo te potrebe," je dodal Šarec. Ta ocenjuje, da aktivacija 37.a člena zakona o obrambi v tem hipu ni potrebna.

Levica: Vojska naj pomaga v domovih za starejše

Enako ocenjujejo v Levici in SD. Matej T. Vatovec (Levica) je prepričan, da so naloge policije jasne. Ta naj tako opravlja nadzor na meji, vojska pa bi morala "izkazati neko civilnozaščitno delovanje in pomagati tam, kjer so razmere najhujše, v domovih za starejše, da bi nekoliko razbremenili zdravstvene delavce". S tem bi po njegovem mnenju lahko vojaki "prispevali bistveno več, kot če bi jih pošiljali zganjati dodatno represijo na mejo".

Tudi Dejan Židan (SD) je ocenil, da ni nobenega pretiranega pritiska migrantov na slovenske meje. Nasprotno pa v SD vidijo v vojski tudi pomoč policistom na slovenski meji na način in s pooblastili, kot vojaki pomagajo že sedaj. "Mi res apeliramo na slovensko vlado, da na slovensko mejo pošlje še več vojakov. Prebiramo, da je tam trenutno okrog 150 vojakov, ki pomagajo slovenski policiji. Brez težav bi jih lahko bilo tudi 500 ali tisoč, to se lahko naredi že v tem trenutku," je dejal.