Po podatkih avstrijskega ministrstva za socialne zadeve so do 15. ure potrdili 12.519 primerov novega koronavirusa, največ na Tirolskem, in sicer 2835. Covidu-19 je do zjutraj podleglo 234 ljudi, 4046 oseb pa je ozdravelo.

Ob primerjavi jutranjih podatkov, ko je število potrjenih okužb znašalo 12.332, je razvidno, da je število okuženih v upadu. Od ponedeljka do danes zjutraj je namreč ozdravelo 583 ljudi, na novo pa so do jutra potrdili 332 okužb, do 15. ure je bilo teh 519.

V Avstriji ob tem tudi nekatera mesta in dežele razmišljajo o odpravi nekaterih ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa. Potem ko je avstrijski kancler Sebastian Kurz napovedal postopno omilitev po veliki noči, nameravajo v Salzburgu med drugim prihodnji teden spet odpreti parke in igrišča.

Na Švedskem v zadnjem dnevu za covidom-19 umrlo več kot 100 ljudi

Na Švedskem je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo 114 ljudi, skupno pa 591. Švedska agencija za javno zdravje je sporočila, da je nekaj novo registriranih smrti posledica revizije podatkov iz prejšnjih dni. Doslej so na Švedskem potrdili 7693 okužb z novim koronavirusom.

Švedska je k spopadanju s širjenjem novega koronavirusa pristopila na samosvoj način, ki je deležen polemik tako doma kot v tujini. V nasprotju z bližnjima Dansko in Nemčijo se ni odločila za uvedbo omejitev gibanja, šole in restavracije ostajajo odprte. Oblasti so vse pozvale k odgovornosti pri upoštevanju socialne distance in strogih higienskih ukrepov ter k izogibanju nenujnih potovanj. Starejše od 70 let in tiste z bolezenskimi simptomi pozivajo, naj ostanejo doma, medtem ko zaposlene spodbujajo k delu od doma.

Na Hrvaškem 60 novih okužb in dva mrtva zaradi covida-19

Na Hrvaškem so od ponedeljka od 14. ure do danes do 14. ure potrdili 60 novih okužb s koronavirusom, s čimer se je število okuženih zvišalo na 1282, je v Zagrebu povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Umrli sta še dve osebi, kar pomeni, da je na Hrvaškem doslej zaradi covida-19 umrlo 18 ljudi. Beroš je na redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite povedal, da sta umrla 91-letnik, ki je imel tudi kronične bolezni, ter moški, rojen leta 1974, ki ni trpel za kroničnimi boleznimi. Povprečna starost zbolelih je nekaj več kot 48 let, med njimi je 49 odstotkov žensk. Ozdravelo je 167 oseb, kar je 37 več kot v ponedeljek.Opravili so nekaj več kot 12.300 testiranj zaradi sumov okužb. Največ obolelih je na območju Zagreba, kje je 346 okuženih z novim koronavirusom, sledi splitsko-dalmatinska županija s 181.

V Španiji po upadu znova porast smrtnih žrtev

V Španiji je bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, v zadnjih 24 urah zahtevala še 743 življenj. Število žrtev je znova naraslo po štirih dneh padanja. Po podatkih španskega ministrstva za zdravje je v državi virusu do zdaj podleglo 13.798 ljudi.

V Španiji po upadu znova porast smrtnih žrtev novega koronavirusa V Španiji, ki je za Italijo druga najbolj prizadeta država v pandemiji novega koronavirusa, se hitreje povečuje tudi število okuženih. V zadnjih 24 urah se je število novih primerov povečalo za 4,1 odstotka na 140.510, medtem ko se je do ponedeljka povečalo za 3,3 odstotka.

Na španskem ministrstvu za zdravje so ob tem pojasnili, da se je število žrtev morda povečalo zato, ker smrtne primere, ki se zgodijo ob koncih tedna, pogosto registrirajo šele nekaj dni kasneje.

V Parizu bodo od srede omejili rekreacijo

V francoski prestolnici Pariz bodo v sredo zaostrili omejitve gibanja v boju proti novemu koronavirusu, ki je v Franciji do ponedeljka zahteval 8911 življenj. Na dan, ko je država vstopila v četrti teden karantene, vlada medtem opozarja, da epidemija še ni dosegla vrhunca in da ne razmišljajo o omilitvi omejitev gibanja. Županja Pariza Anne Hidalgo in šef policije Didier Lallement sta v skupni izjavi sporočila, da bo rekreacija na prostem od srede prepovedana med 10. in 19. uro. Izpostavila sta, da se bodo Parižani še vedno lahko rekreirali med 19. in 10. uro, ko je na ulicah manj gneče.

Rekreacija je sicer eden redkih razlogov, zaradi katerih je Francozom dovoljeno oditi od doma od uvedbe karantene 17. marca. Drugi sprejemljivi razlogi so delo, obisk zdravnika in nakup življenjskih potrebščin. Vlada je sicer že omejila rekreacijo na največ eno uro enkrat dnevno v razdalji do enega kilometra od doma. Kolesarjenje in plavanje kot oblika rekreacije nista sprejemljiva, navaja ministrstvo za šport. Minister za zdravje Olivier Veran je medtem danes vztrajal, da je še prezgodaj govoriti o končanju omejitev gibanja oziroma karantene, ki velja do 15. aprila.

V Franciji so v ponedeljek poročali o smrti 833 bolnikov zaradi covida-19, kar je bilo največ v enem dnevu od začetka epidemije. V bolnišnicah se zaradi okužbe zdravi 29.752 ljudi.

Grški zdravstveni delavci protestirajo zaradi razmer med epidemijo

Več sto grških zdravstvenih delavcev je danes protestiralo zaradi delovnih pogojev ter pomanjkanja delovne sile in opreme v javnih bolnišnicah med epidemijo covida-19. Med drugim so zahtevali novo zaposlovanje ter da na pomoč priskočijo tudi zasebne klinike. Protesti so simbolno potekali na svetovni dan zdravja. "Vidite nas samo, ko si pokrijemo obraze," je pisalo na enem od plakatov, na katerem je bil upodobljen zdravnik v zaščitni opremi.

Zdravstvo je bilo hudo prizadeto med finančno krizo v Grčiji. Vlada je sicer v boju proti covidu-19 ponudila bolnišnicam 30 milijonov evrov in napovedala, da bo za določen čas zaposlila 2000 zdravnikov in 2000 sester.

V Grčiji so doslej potrdili 1755 okužb, od tega je umrlo 81 ljudi.

V Iranu število okužb z novim koronavirusom še naprej upada

Število novih okužb z novim koronavirusom je v Iranu upadlo sedmi dan zapored. V zadnjih 24 urah so zabeležili 2089 novih okužb, skupno doslej 62.589. Kot je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje, je v Iranu za covidom-19 v zadnjem dnevu umrlo 133 ljudi, skupaj 3872. Največ okužb v enem dnevu so v Iranu zabeležili 31. marca, in sicer 3111.

Zmanjševanje števila novih okužb v tej najhuje prizadeti državi na Bližnjem vzhodu je tiskovni predstavnik v ponedeljek pripisal okrepitvi ukrepov za vzdrževanje razdalje med ljudmi. Izrazil je upanje, da bo ob nadaljnjem upoštevanju teh ukrepov Iran vstopil v fazo nadzora nad boleznijo.

V Rusiji v zadnjem dnevu več kot 1100 novih okužb

V Rusiji so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 1154 novih okužb z novim koronavirusom. Število novih okužb je v tej državi močno poskočilo že drugi dan zapored kljub strogim ukrepom za zajezitev pandemije covida-19. Skupno so v Rusiji potrdili skoraj 7500 okužb, za covidom-19 pa je doslej umrlo 58 ljudi.

Japonski premier zaradi virusa razglasil izredne razmere v Tokiu in drugih prizadetih regijah

Japonski premier Shinzo Abe je danes razglasil izredne razmere v več regijah, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa, v Tokiu, treh sosednjih prefekturah Chiba, Kanagawa in Saitma ter v Osaki, Hyogu in Fukuoki. Začele bodo veljati v sredo, veljale pa bodo do 6. maja. Z izrednimi razmerami bodo lokalne oblasti dobile pristojnost, da lahko prebivalcem odredijo, da ostanejo doma, lahko bodo zaprle šole in druge ustanove. Ukrepi na Japonskem sicer ne bodo tako ostri kot na primer v Italiji ali Franciji.

V Južni Koreji drugi dan manj kot 50 novih okužb

Iz Južne Koreje drugi dan zapored poročajo o manj kot 50 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. Južnokorejski center za nadzor in preprečevanje bolezni je sporočil, da so potrdili 47 novih primerov, toliko kot v ponedeljek. To je najnižje dnevno število novih okužb od konca februarja, ko je izbruh dosegel vrhunec z več kot 900 novimi primeri v 24 urah.