Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje, so laboratoriji iz rezultatov za nedeljo umaknili en rezultat, ki je še v preverjanju, zato je bilo na ta dan pozitivnih 1020 oseb in ne 1021 kot so poročali v ponedeljek.

Skupno število izvedenih testov je 29.455, od tega jih je bilo 313 izvedenih pred 4. marcem, ko je bila ugotovljena prva okužba. Odtlej pa je skupno število testov 29.142.

Med zdravstvenimi delavci in sodelavci so ugotovili skupaj 189 okužb, med oskrbovanci domov za starejše pa 219.

V ponedeljek so iz bolnišnice odpustili 13 bolnikov s covidom-19, ki bolnišničnega zdravljenja niso več potrebovali, skupaj pa je takih 115.

Današnji podatki bolnišnic sicer kažejo, da je v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana skupno število hospitaliziranih bolnikov 52. V enoti intenzivne terapije je 13 bolnikov, eden od teh je na oddelku Ginekološke klinike, priključen na aparat, ki nadomešča delovanje pljuč, so navedli na twitterju.

V Mariboru se število hospitaliziranih zmanjšuje

Spodbudne informacije prihajajo iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, kjer se število bolnikov s covid-19 zmanjšuje. V ponedeljek je bilo pri njih hospitaliziranih 27 bolnikov z okužbo z novim koronavirusom, kar je štiri manj kot dan prej. V enoti za intenzivno zdravljenje jih je še vedno deset, o novih smrtnih žrtvah ne poročajo. Prvi in doslej edini smrti zaradi novega koronavirusa so bili priča prejšnji teden.

V Kliniki Golnik je bilo danes do 14.30 skupaj 14 bolnikov s covidom-19, od tega dva na intenzivnem oddelku, so navedli v sporočilu.

V celjski bolnišnici so imeli zjutraj hospitaliziranih 16 bolnikov, od tega pet v enoti intenzivne terapije, enega bolnika pa so odpustili v domačo oskrbo, je bolnišnica sporočila prek Twitterja. V zadnjih 24 urah je tako število hospitaliziranih bolnikov v celjski bolnišnici upadlo za tri, medtem ko se število hospitaliziranih na intenzivni negi ni spremenilo.

V domu starejših v Naklem potrdili okužbo pri drugem stanovalcu, v ljutomerskem domu pet novih okužb

V ponedeljek so v domu starejših občanov Ljutomer DSO zaradi suma okužbe z novim koronavirusom testirali 15 ljudi, pozitivnih je bilo pet. Skupno število okuženih v DSO je 49, od tega 44 stanovalcev in pet zaposlenih. Okužba se naprej širi tudi v šmarskem domu za ostarele.

Trije, pri katerih je bil test pozitiven, so bili testirani že drugič in so bili ob prvem brisu negativni, dva pozitivna pa izhajata iz prvih krogov stikov. Pozitiven je tudi eden zaposleni.

Občina je v skrbi za zaščito občanov ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ciglerja Kralja seznanila s težavami, minister pa jim je, kot so spomnili v sporočilu, zaradi izjemne obremenjenosti in bojazni pred izgorelostjo obljubil pomoč pri zagotovitvi zdravstvenega kadra za potrebe DSO iz Pomurja ali od drugod. Prav tako pri preskrbi z zaščitno opremo, maskami in oblekami za zaposlene v ljutomerskem zdravstvenem domu, saj brez nje ne morejo varno skrbeti za občane. Minister je napovedal tudi strokovno podporo ter podporo s hrano tistim zaposlenim v DSO in zdravstvenem domu, ki se po delu ne vračajo domov, ampak začasno bivajo drugod, da ne bi okužili družinskih članov.

Podprli naj bi tudi lokalne ponudnike hrane in prenočišč, ki pomagajo ljutomerskemu DSO, a tudi sami rabijo podporo pri zaščitni opremi, varnem prevozu in drugih nalogah. Na občini so še zapisali, da so na sestanku opozorili na tveganje zaradi možnosti širitve okužbe, ker hrano iz DSO vozijo v Bioterme Mala Nedelja, kjer je 16 varovancev doma, vendar so stroka in minister pojasnili, da je tako v redu. Ministru pa so znova zagotovili, da so skupaj s civilno zaščito na razpolago za reševanje krize ter da sproti obravnavajo in sprejemajo potrebne ukrepe.

V domu starejših v Naklem potrdili okužbo pri drugem stanovalcu

V domu starejših občanov v Naklem je že kazalo, da so uspešno preprečili širitev okužb z novim koronavirusom. Vendar so 12 dni po prvi okužbi stanovalca zdaj ugotovili okužbo še drugega stanovalca. Ta je bil sicer v izolaciji, zato ocenjujejo, da ni nevarnosti, da bi se lahko okužili tudi ostali oskrbovanci. Kot je danes prek spletnih strani Doma starejših občanov Preddvor pojasnilo vodstvo doma, so v enoti v Naklem potrdili drugo okužbo s covidom-19. Prvo okužbo pri stanovalcu so v nakelskem domu odkrili že 26. marca. Tedaj so odkrili tudi okužbo pri eni zaposleni in pri enem zunanjem sodelavcu.

Takoj po prvem odkritem primeru so ukrepali v skladu z navodili. Okuženega stanovalca so takoj premestili v izolacijo, kjer ni prihajal v stik z drugimi. Prav tako so preventivno prestavili v izolacijo še dva stanovalca, ki sta bila v stiku z okuženimi. Testiranja pri njima in pri drugih niso pokazala okužbe, v ponedeljek pa so se pri enem od njiju razvili znake okužbe s covidom-19. Kot je pojasnil nakelski župan Ivan Meglič, so stanovalca odpeljali na Kliniko Golnik, kjer je od četrtka tudi prvi okuženi oskrbovanec njihovega doma, testiranje pa je pokazalo, da je pozitiven na okužbo z novim koronavirusom. "Tako se nam žal po 12 dneh zadeva ponavlja," je izpostavil Meglič in pojasnil, da so nameravali izolacijo že zaključiti, zdaj pa se praktično začenja od začetka, tako da bodo potencialni nosilci virusa ostali v izolaciji. Ker je bil na novo odkriti bolnik s covidom-19 sicer tudi že sam predhodno v izolaciji, vodstvo doma ocenjuje, da ni nevarnosti, da bi se okužili tudi drugi stanovalci. Kot so poudarili, se ostali oskrbovanci počutijo dobro, video komunikacija s svojci pa jim je popestrila dolge dni.

Trije zaposleni, ki so bili v stiku s prvim okuženim, ostajajo v hotelu Marinšek v Naklem, kamor so jih naselili iz preventivnih razlogov, da zmanjšajo možnost širjenja virusa med druge. Ločene so tudi skupine zaposlenih za delo s potencialno okuženimi in skupine zaposlenih za delo s tistimi, pri katerih ni možnost okužbe.

V šmarskem domu upokojencev se okužba še naprej širi

V šmarskem domu upokojencev je število okuženih stanovalcev in zaposlenih z novim koronavirusom v ponedeljek poraslo na 131, kar je 12 več kot v nedeljo. Kljub preventivnim ukrepom se okužba tako še naprej širi. Stanje večine okuženih je kljub številnim pridruženim obolenjem stabilno, trije stanovalci pa so se že vrnili iz celjske bolnišnice. Kot je danes sporočila direktorica doma Gordana Drimel, bodo 31 stanovalcem, ki ne kažejo več znakov okužbe, v treh dneh odvzeti ponovni brisi. Prav tako se v delovni proces vrača prva okužena oseba med zaposlenimi.

V karanteni v Postojni trenutno 27 oseb

Karanteno v postojnskem hotelu Epic je zapustila ena oseba, prišle pa so štiri nove, tako da imajo trenutno v karanteni 27 oseb, je povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Testa na oba v ponedeljek odvzeta brisa sta bila negativna. V karanteni v Postojni trenutno 27 oseb. Tako sta bili do zdaj v postojnski karanteni potrjeni dve okužbi z novim koronavirusom.

Konec tedna se bo sicer iztekla 14-dnevna karantena za prve osebe, ki so bile nameščene v Postojno po prihodu iz tujine, tako da Curk pričakuje, da se bo hotel Epic takrat precej izpraznil.