Kako lahko družina preživi toliko gorja? Ne gre morda za kaj bolj zloveščega od navadne smole? »Ali nad našo družino visi prekletstvo?« je ob neki priložnosti – kot marsikateri drug Američan – razmišljal brat ubitega predsednika, senator Ted Kennedy. »Ah, kakšno prekletstvo neki. Težava je, da se s tragedijami nismo mogli pomiriti v družinskem krogu, da nismo imeli nobene zasebnosti,« je bila v nasprotju z bratovim komentarjem prepričana Eunice Kennedy Shriver. »Prav nič dostojanstva ni v tako javno razgaljenem življenju, česar se najbolj zavedajo naši otroci. A to je breme, ki ga Kennedyjevi nosimo že generacije. Če je kaj prekletstvo, je to.«

Tragedije in škandali, povezani z enim najslavnejših priimkov na svetu, že osem desetletij polnijo naslovnice časopisov. Nazadnje prejšnji teden, ko sta izginila vnukinja Roberta F. Kennedyja Maeve Townsend in njen osemletni sin. Iz zaliva, iz katerega sta v kanuju skušala pobrati v vodi plavajočo žogo, naj bi ju odneslo na Atlantik. V 26 ur trajajoči iskalni akciji je obalna straža prečesala skoraj šest tisoč kilometrov po zraku, morju in kopnem, a petek našla le prazen kajak. Truplo 40-letne Maeve so na globini osmih metrov v ponedeljek našli potapljači, Gideonovo še iščejo. Skupaj z njima je od leta 1944 v bolj ali manj neobičajnih nesrečah in dveh atentatih umrlo kar osemnajst članov ameriške »kraljeve« družine, na čelu katere je bil poslovnež Joseph P. Kennedy starejši.

Atentati in letalske nesreče

Nepopustljiv in ambiciozen patriarh je od svojih otrok zahteval nadpovprečnost. Visokoleteče načrte z najstarejšim (in najljubšim) sinom mu je prekrižala druga svetovna vojna, saj je Joseph mlajši kot vojni pilot leta 1944 umrl v nepojasnjeni eksploziji bombnika nad Rokavskim prelivom. Mesec pozneje je pod roko ostrostrelca v Belgiji padel še mož Josephove najstarejše hčere Kathleen, ta pa je komaj štiri leta zatem umrla v strmoglavljenju letala v Franciji. Joseph starejši je zavihal rokave in v umazani svet politike poslal drugega sina, Johna F. Kennedyja. Pri triinštiridesetih je leta 1961 postal predsednik ZDA, dve leti pozneje pa je bil v Dallasu ubit v atentatu. Tako sorodniki kot državljani so si komaj opomogli od šoka, ko je pet let zatem v atentatu umrl še brat pokojnega predsednika, nekdanji pravosodni minister, senator in najverjetnejši predsedniški kandidat demokratov Robert Kennedy.

Poleg smrti moža je Jackie Kennedy preživela še smrti treh svojih otrok. Prvi otrok, Arabella, je prišel na svet mrtvorojen, tri mesece pred atentatom je dva dni po rojstvu umrl njun najmlajši sin. V medijih je najbolj završalo ob koncu 20. stoletja, ko je v nesreči z letalom, ki ga je pilotiral sam, v starosti 38 let umrl sin John-John, z njim pa tudi žena Carolyn in njena sestra. Na poti na poroko sestrične so pred otokom Martha's Vineyard zaradi slabe vidljivosti strmoglavili v Atlantski ocean.

Umor, posilstvo in lobotomija

Črni oblaki so se zbirali tudi nad najmlajšim od bratov, Tedom, ki je leto po predsednikovem atentatu preživel letalsko nesrečo in se za las izognil smrti. Pet let pozneje je sam zakuhal odmeven škandal, ko je zaradi vožnje pod vplivom alkohola z avtom pristal v jezeru. Sam je odnesel celo glavo, utonila pa je sodelavka v volilni kampanji. Policijo je poklical šele deset ur pozneje. Priznal je manjši prekršek in jo odnesel s pogojno kaznijo, najverjetneje pa je zaradi tega izgubil možnost naskakovanja predsedniškega stolčka. Politike mu kljub vsemu ni bilo treba zapustiti.

Material za odmevne zgodbe so medijem na pladnju prinesli tudi pravnuki začetnika klana – eden je bil obtožen posilstva prijateljice, a ga je sodišča rešil slavni priimek, drugi (ki je pozneje umrl v smučarski nesreči) je stolpce rumenih časopisov polnil z afero z mladoletno varuško svojih otrok, tretji je dve desetletji preživel v zaporu zaradi umora sovrstnice iz soseščine pri vsega petnajstih letih.

Družini niso prizanesle niti zdravstvene težave: davnega leta 1941 so Rosemary, sestri poznejšega predsednika, zaradi »počasnosti« opravili lobotomijo, ki se je izjalovila, zato je do smrti živela v ustanovi, JFK je vse življenje bolehal za različnimi tegobami, zadnja leta brez steznika sploh ni mogel hoditi. Tedovemu sinu so zaradi kostnega raka amputirali nogo. Nekaj članov družine je umrlo zaradi prevelikega odmerka drog, soočali so se tudi z depresijo in drugimi duševnimi težavami. Priimek Kennedy je pač tak – enkrat blagoslov, drugič prekletstvo.