Nemčija je za poklicne športnike uvedla določene izjeme pri karanteni zaradi koronavirusa in med prvimi so se na trening vrnili nogometaši. »To je seveda veliko boljše, kot če vadim sam doma. Še vedno pa stanje seveda ni normalno,« je prvi skupni trening za časnik Welt opisal nogometaš Wolfsburga Maximilian Arnold in verjetno povzel večino svojih kolegov. Wolfsburg trenira po skupinah, vsaka skupina nogometašev ima svojo slačilnico, ločeni so tuši, v fitnesu vsak nogometaš uporablja svojo podlogo in vse, česar se nogometaši dotaknejo, morajo po uporabi sproti razkužiti.

Pogoji, ki jih imajo za vadbo nogometaši, se krajevno močno razlikujejo, odvisno od določil krajevnih uradov. Nogometaši po večini nabirajo kondicijo s tekom v naravi, večinoma v parih, a denimo v Kölnu lahko skupaj vadi celo osmerica, v Gelsenkirchnu, kjer domuje Schalke 04, sedmerica, v Mönchengladbachu peterica, v Berlinu četverica.

Še vedno imajo nogometaši med sabo varnostno razdaljo, v vseh klubih pa poudarjajo, da se držijo izrečenih navodil in ukrepov s strani uradov. »Trenirati v malih skupinah je seveda nenavadno za nas. A super je bilo vnovič videti soigralce na stadionu,« je po današnjem treningu povedal kapetan vodilnega Bayern Münchna Manuel Neuer. Domačega treninga so se nogometaši namreč hitro naveličali, saj so vajeni dela v skupini. Vseeno so trdo garali tudi doma. »Ne vem, kolikokrat bi zaradi napora skoraj padel s kolesa,« je domače delo opisal Erik Durm iz Eintracht Frankfurta.

Med klubi, ki še nimajo dovoljenja za vadbo, je Werder Bremen in v klubu se bojijo, da bodo imeli slabši položaj v primerjavi s tekmeci, če se vodstvo bundeslige z majem res odloči za nadaljevanje sezone. V Bremnu poudarjajo, da bodo sledili navodilom in ukrepom za zajezitev koronavirusa, a se še kako zavedajo, da imajo nekateri tekmeci opravljenih že več treningov v skupinah. V deželni vladi prošnje kluba za trening še niso odobrili, ker čakajo na enotno odločitev, ki bo veljala za vso Nemčijo, ta pa je odvisna od zvezne vlade oziroma pristojnega ministrstva. Položaj je res zelo različen. St. Pauli je na primer s treningom v Hamburgu kljub negodovanju mestnih oblasti začel že pred tednom dni.

V nogometnih klubih sicer poudarjajo, da je zadnji čas za vadbo, saj je bundesliga prekinjena le do konca meseca. Med aktualnimi možnostmi se omenja tudi igranje lige pred praznimi tribunami, a na zelenici bodo nogometaši prav tako morali dati vse od sebe.