Kazalnik izvoznih pričakovanj se je s tem znižal na najnižjo raven po marcu 2009, je sporočil Ifo.

Kazalnik pričakovanih naročil se je znižal za 16,8 točke na -30,6 točke, proizvodnih načrtov pa za 40,1 točke na -35,9 točke.

Kazalnik zalog, ki meri število neprodanih proizvedenih avtomobilov, se je s februarskih 7,6 točke zvišal na 14,1 točke, kazalnik na podlagi knjig naročil pa se je skrčil za 5,2 točke na -12,4 točke.

V raziskavi sodelujoča podjetja je inštitut povprašal tudi po načrtih glede prehoda na krajši delovni čas. 41,3 odstotka jih je odgovorilo, da nameravajo marca res skrajšati delovnik.

Pandemija novega koronavirusa je prizadela celotno svetovno avtomobilsko industrijo. Mnoga podjetja so morala zaradi preventivnih ukrepov in prekinjene dobave delov začasno prekiniti proizvodnjo, močno je upadlo tudi povpraševanje kupcev.

Nekateri avtomobilski proizvajalci so se sicer odločili svoje znanje in kapacitete preusmeriti v pomoč zdravstvenemu sektorju. Lotili so se predvsem proizvodnje ventilatorjev, ki v primeru težav s pljuči rešujejo življenja, a jih po svetu močno primanjkuje.