Cilj je, da s 14. aprilom svoja vrata spet odprejo manjše trgovine, vrtnarije in trgovine z gradbenim materialom. Od 1. maja pa bi začele delovati vse trgovine in frizerji. Hotele in gastronomijo bi lahko zagnali do sredine maja, je danes na novinarski konferenci napovedal Kurz.

Omejitev gibanja bo veljala do konca meseca, šole pa bodo zaprte do sredine maja, je dodal. Prepoved prireditev bo v veljavi še do konca junija.

Kurz bo spremljal razmere na Madžarskem in ukrepe za boj proti covidu-19

Avstrijski parlament je v petek z glasovi kanclerjeve Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) in koalicijskih Zelenih sprejel poziv vladi, naj se po končani krizi zaradi covida-19 na Madžarskem zavzame za odpravo vseh zakonov in posebnih pooblastil, ki so jih v Budimpešti sprejeli v izrednih razmerah. V primeru drugih držav članic Evropske unije pa naj se zavzame za odpravo ukrepov po koncu krize. Poziv je bil osnovan na osnutku avstrijskih socialdemokratov (SPÖ) in liberalne Neos, ki pa sta ostreje zasnovali poziv proti Madžarski, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Češka v boju proti novemu koronavirusu prvič omilila nekatere ukrepe

Kot je danes sklenila tamkajšnja vlada, bo po novem spet dovoljeno ukvarjanje z zunanjimi individualnimi športi. Vrata bodo smele ponovno odpreti nekatere trgovine.

Število mrtvih v ZDA preseglo 10.000

Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je danes v ZDA preseglo 10.000, okuženih pa je že skoraj 350.000 ljudi. Število mrtvih v najhuje prizadeti zveni državi New York sicer že dva dni zapored narašča počasneje, guverner države Andrew Cuomo pa je omejitve gibanja formalno podaljšal do 29. aprila.

V Franciji novi koronavirus terjal še 833 življenj

V Franciji je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo 833 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije v državi. Skupno število smrtnih žrtev se je s tem povzpelo na 8911. Kot je ob tem sporočil zdravstveni minister Olivier Veran, še niso dosegli konca vzpona te epidemije.

V BiH covid-19 zahteval še dve življenji

V Bosni in Hercegovini sta umrli še dve osebi, okuženi z novim koronavirusom, skupno pa je doslej zaradi covida-19 umrlo 25 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V kliničnem centru v Banjaluki sta ponoči umrli starejši ženski, sicer kronični bolnici.

Banjaluka ostaja žarišče epidemije v BiH, saj so tu potrdili 190 primerov okužbe od skupno okoli 660.

V entiteti Federacija BiH so po skoraj mesecu dni od izbruha epidemije v državi danes dovolili starejšim od 65 let, da gredo po nujnih opravkih v trgovino ali na banko. To lahko storijo sicer samo dopoldne, poroča Hina.

V Veliki Britaniji več kot 5000 žrtev

V Veliki Britaniji je za koronavirusno boleznijo 19 umrlo že več kot 5000 ljudi. V zadnjih 24 urah je bolezni podleglo 439 ljudi, s čimer se je skupno število umrlih povzpelo na 5373. Doslej so na Otoku okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 51.608 ljudeh, med njimi je premier Boris Johnson, ki je zaradi covida-19 v bolnišnici.

V Španiji četrti dan zapored upadlo število žrtev covida-19

Iz Španije poročajo, da je četrti dan zapored upadlo število smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 637, kar je najmanj v zadnjih 13 dneh, so danes sporočili z ministrstva za zdravje.

Skupno je covid-19 v Španiji zahteval 13.055 življenj, kar je drugo največje število na svetu po Italiji v pandemiji novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Upočasnilo se je tudi število novih okužb z novim koronavirusom. Število okužb je v zadnjem dnevu naraslo za 3,3 odstotka na skupno 135.032, potem ko je dan prej naraslo za 4,8 odstotka.

Italija razmišlja o ponovnem odprtju šol septembra

Italijanska vlada razmišlja, da bi šole spet odprli šele septembra. Če bi še vedno obstaja nevarnost epidemije, bi morali uvesti ukrepe za distanciranje šolarjev v učilnicah, je v nedeljo v televizijskem intervjuju dejala ministrica za izobraževanje Lucia Azzolina.

Glede mature imajo sicer v Italiji več scenarijev. Če bi šole odprli do 18. maja, bi lahko osrednjo maturo iz italijanščine opravili po načrtih 17. junija. To je edini del mature, ki poteka enako po celi državi. Druga preverjanja ob zaključku pa bi organizirale interne komisije. Če šol ne bodo odprli do sredine maja, pa bi maturo opravili ustno, mogoče celo preko spleta.

V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 636 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, potem ko je njihovo število v nedeljo znašalo 525 - najmanj po 19. marcu. Doslej je v Italiji vsega skupaj umrlo že 16.523 obolelih.

V Nemčiji bodo morali vsi prišleki v 14-dnevno karanteno

V Nemčiji bodo morali vsi, ki bodo prišli v državo, v 14-dnevno karanteno, so danes sporočili iz notranjega ministrstva. Ukrep bo stopil v veljavo tik pred veliko nočjo, v petek.

V Iranu beležijo postopno zmanjševanje okužb

Število novih okužb z novim koronavirusom v Iranu je začelo postopoma upadati, je danes sporočila iranska vlada. Ob tem je posvarila, da koronavirusna bolezen 19 še zdaleč ni pod nadzorom.

V Rusiji v enem dnevu skoraj 1000 novih primerov

V Rusiji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 1000 novih primerov okužb s koronavirusom. V zadnjem dnevu je število okuženih naraslo za 954 na 6343 primerov, je razvidno iz danes objavljenih uradnih podatkov. V državi je v povezavi s covidom-19 umrlo 47 ljudi.

Na Hrvaškem 40 novih okužb, umrla še ena oseba

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem do 14. ure potrdili še 40 primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 1222, je sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš na današnji novinarski konferenci v Zagrebu. Od nedelje je umrla še ena oseba. S tem se je število mrtvih zaradi covida-19 zvišalo na 16.

Na Japonskem naj bi zaradi koronavirusa razglasili karanteno

Zaradi širjenja koronavirusa naj bi na Japonskem kmalu razglasili prepoved gibanja na prostem. Japonski premier Shinzo Abe naj bi namreč za Tokio in druga večja mesta ta teden razglasil izredno stanje, s tem pa omogočil oblastem, da ljudem prepovejo zapuščanje svojih domov, so danes poročali japonski mediji.

V Južni Koreji najmanj novih okužb s koronavirusom od konca februarja

Iz Južne Koreje danes poročajo o najmanjšem številu novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu od konca februarja. Kot so sporočile južnokorejske zdravstvene oblasti, so zabeležili manj kot 50 novih okužb, in sicer 47, poroča nemška tiskovna agencija dpa.