Ameriški predsednik Donald Trump je ob eksponentnem naraščanju števila obolelih za koronavirusom konec prejšnjega tedna sodržavljanom priporočil nošnjo zaščitnih mask, a zatrdil, da si je sam ne namerava nadeti. Ni pa povedal, kje jih namerava dobiti, zato je kot strela z jasnega skoraj istočasno odjeknila novica, da jih je v stilu divjega zahoda oziroma piratstva več sto tisoč izmaknil Nemcem. Notranji minister berlinske deželne vlade Andreas Geisel je namreč objavil, da so ZDA na Tajskem zasegle v Nemčijo namenjeno pošiljko mask, kupljenih pri proizvajalcu ameriškega podjetja na Kitajskem. Nemške medije je nepopolna informacija navedla k ugibanju, da gre za multinacionalko 3M z več kot 60.000 različnimi proizvodi od osebnih zaščitnih sredstev do elektronskih vezij, ki pa je kakršen koli posel z berlinskim ministrstvom hitro zanikala.

Vrsta nejasnosti

V soboto je tiskovni predstavnik notranjega ministrstva deželne vlade Martin Pallgen še vedno ostal dolžan večino odgovorov na vprašanje, kaj se je zgodilo z maskami za njihove policiste. Jasno je postalo, da gre za kar 400.000 vnaprej plačanih medicinskih respiratornih mask s certifikatom FFP2, da je bila kupčija sklenjena z nemškim posrednikom, ki pa (še) ni bil imenovan, ter da jih je ta obvestil o preusmeritvi prve pošiljke 200.000 mask na letališču v Bangkoku. Z izjavo, da ne bi govoril o zasegu tako kot pred njim Geisel, pa je Pallgen dal posredno vedeti, da posel tudi z nemške strani ni bil povsem transparenten, kajti Trump se je na berlinske navedbe o piratstvu pred tem oglasil odzval s sicer nerazumljivim: »Nobenega piratstva ni bilo, ravno nasprotno.«

Po poročanju Berliner Morgenposta se z zapletom, v katerem je berlinski socialdemokratski župan Michael Müller dejanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa označil za »nehumana in nesprejemljiva«, zdaj v sodelovanju z ameriškim zunanjim ministrstvom ukvarja tudi nemška zvezna vlada, v deželnem parlamentu pa opozicijski krščanski demokrati Geiselu očitajo namerno zavajanje Berlinčanov. Burkard Dregger, vodja poslanske skupine CDU, je prepričan, da ZDA ne bi mogle zaseči zaščitne opreme na tujem ozemlju ter da vladajoča SPD išče krivca za prikrivanje lastne nezmožnosti za njeno pridobivanje.