V četrtek zvečer so igralca in performerja Primoža Bezjaka med tem, ko je lepil križce po ploščadi Trga republike, zaslišali policisti; vzeli so njegove osebne podatke in se po polurnem pogovoru poslovili, ne da bi naredili zapisnik. Toda naslednji dan sta na njegovih domačih vratih zjutraj pozvonila policista, preverila njegovo identiteto in povedala, da bo kaznovan zaradi kršenja odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih.

To ga je neprijetno presenetilo: »Nista prišla zaradi kake dodatne obravnave domnevnega prekrška, o tem mi niti nista zastavila nobenega vprašanja. Nikakor pa ni običajno, da policisti prihajajo zjutraj na dom državljane obveščat, da bodo v neki nedoločeni prihodnosti prejeli odločbo o nekem prekršku. O tem prejmeš obvestilo po pošti.« Pravi, da si dogodka ne more razložiti drugače kot s poskusom zastraševanja, čeprav sta bila policista pri tem prijazna in korektna. Očitno naj bi bilo tudi, da sta se pri izpolnjevanju naloge počutila nelagodno.

Pozornost oblasti je Bezjak vzbudil s početjem, ki ni bilo zgolj prijetno sprehajanje, ki so se mu na isti lokaciji predajali mnogi drugi. »V določenem smislu je šlo za umetniško akcijo in s tem navsezadnje tudi politično dejanje, čeprav nisem nikogar k ničemur pozival,« pojasnjuje. »Predvsem pa je šlo za spraševanje, ki se me tiče kot državljana – kaj je danes sploh še javni prostor in kako ga je mogoče uporabljati, seveda tudi za javno umetniško izražanje.« Bezjak pravi, da se je na ploščadi zadrževal več kot dve uri, pri čemer je bil ves čas sam, ravno tako se ni nikomur približeval. S tem, da so ga ustavili policisti, nima nobenih težav, tudi postopek je bil povsem korekten. »Sprašujem pa se, zakaj me je policija nato obiskala še na domu – ali gre pri tem resnično za vprašanje zaščite pred pandemijo ali za demonstracijo represije?« Na odgovor še čaka. gb