Opozarjajo, da je največ prometa med sedmo in deseto uro zvečer, zato priporočajo, da pomembne opravke opravljamo v drugem času.

Že v petek, 13. marca, oziroma dan po napovedi zaprtja šol so pri Arnesu zaznali hitro naraščanje prometa prek stičišča omrežij SIX, ki ga upravlja Arnes in služi lokalni izmenjavi prometa med ponudniki interneta v Sloveniji. Dan pozneje je promet dosegel rekordno vrednost, saj je prvič v zgodovini skupno presegel 100 gigabitov na sekundo. Pri tem rekordu ni ostalo, temveč se je letvica še krepko dvignila. V nedeljo, 22. marca, je bil nov rekord že pri 130 gigabitih na sekundo. Najvišja marčevska vrednost pa je bila pri 131,45 gigabita na sekundo. Povedano drugače: v dobrem tednu po napovedi zaprtja šol se je količina spletnega prometa v Sloveniji podvojila.

Zmogljivost povezav povečali za 110 gigabajtov

Pri Arnesu pravijo, da so že prvo soboto in nedeljo po napovedi zaprtja šol obveščali vse ponudnike, ki jim je promet dosegel limit povezav. Pravijo tudi, da so se ponudniki hitro odzvali, vse povezave pa so bile nadgrajene do ponedeljka oziroma torka. Skupaj so v le nekaj dneh zmogljivost povezav povečali za 110 gigabajtov na sekundo, obe povezavi omrežja ARNES v SIX pa nadgradili z 10 gigabitov na sekundo na 20 gigabitov na sekundo.

Podobno kot drugod je tudi v Sloveniji k izjemni rasti spletnega prometa prispevala selitev družabnega življenja iz stanovanj, ulic, parkov, igrišč in gostiln na splet. Ljudje so se začeli množično videvati po videokonferencah, v še večjem obseg gledati pretočne videovsebine, igrati spletne videoigre oziroma prenašati nove videoigre iz spletnih trgovin. V zelo velikem porastu je bilo tudi učenje na daljavo. Pred zaprtjem šol skupno število dnevnih uporabnikov Arnesovih učilnic ni bilo niti blizu 1000 uporabnikom. V zadnjih dneh marca je bilo skupno število dnevnih uporabnikov tudi več kot 6000.