Nova vlada že od prvega dne očita NIJZ, da naj bi prepozno ukrepal in opozarjal na epidemijo. Simptomatično pri tem pa je, da se je novi predsednik vlade le nekaj dni pred imenovanjem vrnil s smučanja prav iz Italije, ko je že ves svet poročal, da se tam z vso močjo širi koronavirus. Mimogrede, Slovenija je pod premierjem Šarcem mogoče res zamudila nekaj dni s pravočasnimi ukrepi, tako kot večina držav v Evropi in tudi ZDA, vendar je skrajni čas, da se Janševa vlada neha izgovarjati na prejšnjo vlado. Naj vendar ukrepa in začne nabavljati prepotrebno zaščitno opremo. Nehajo naj tudi prek svojih medijev (Nova24TV) diskreditirati priznane medicinske strokovnjake, ki niso po godu trenutni politiki SDS, ker so preveč samostojni in razmišljajo mimo direktiv ter s svojo glavo. Upamo, da se stroka ne bo uklonila takšnim revanšističnim in ideološko usmerjenim diktatom.

Naslednje področje, kjer so Janševa politika in njihovi mediji skrajno napadalni, so mediji in novinarji. Z njimi se obračunava na neciviliziran način, diskreditira se jih z lažmi in polresnicami. Očitno ima SDS namen prevzeti glavnino medijskega prostora, tako kot je to storil tudi Orban, kjer se drugače misleče in pišoče kaznuje celo z zaporno kaznijo. Pripravlja se že zamenjava članov programskega sveta RTV. Vsakemu je jasno, kaj bo sledilo po tem, nič manj kot informiranje v stilu Nova24TV, kjer se informacije dirigira iz enega centra. Koronavirus in napol izredne razmere so dobrodošel izgovor tudi za ukinitev novinarskih konferenc v živo, čeprav bi bile videokonference z lahkoto nadomestek. Novinarji morajo tako postavljati vprašanja vnaprej, česa takega nismo nikoli videli niti v tako imenovanem diktatorskem režimu v Jugoslaviji.

Janša je napovedal vključevalno vlado, žal pa po nekaj tednih vidimo, da se dogaja vse kaj drugega. Vsak dan pa lahko vidimo, da je ogromna večina državljanov in stroke pripravljena sodelovati in se prilagajati strokovnim navodilom in ukrepom vlade proti pandemiji. Žal pa pri tem kot črv to enotnost najeda takšna razdiralna politika, ki namesto da bi nas združevala, bi nas rada delila. Takšnemu ravnanju je treba narediti konec, ustaviti je treba strankarske jurišnike in revanšiste. Danes je pred nami samo en in edini cilj, to je borba proti koronavirusu. Državljani smo pokazali, da smo več kot pripravljeni, da se v tej borbi poenotimo, in pozivamo, naj temu končno sledi tudi politika.

Gorazd Cuznar, Črnomelj