Pred medije so danes stopili vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović, član te skupine Miroslav Petrovec in vladni govorec Jelko Kacin ter spregovorili o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom v Sloveniji.

Novosti:

-V soboto ob 655 testiranjih 20 potrjenih novih okužb z novim koronavirusom; šest novih smrtnih žrtev

-Kacin: Prebivalstvo se omejitev gibanja zelo dosledno drži

-Kacin: Tako bomo morali živeti še vsaj 2-4 tedne

-Beovićeva: Zdravnikov je zaenkrat dovolj, prav tako medicinskih sester, aparatur in postelj

-Krivulja naraščanja v domovih za starejše raste eksponentno, kar ni dobro

-Beovićeva: Epidemija se še ne umirja

-Petrovec: Ljudje se naj ne obiskujejo med seboj

-Skupaj 198 okuženih oskrbovancev v domovih za starejše

Zaradi covida-19 v bolnišničnem zdravljenju več kot 100 bolnikov

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes zaradi covida-19 hospitaliziranih 51 bolnikov, od tega 14 v enotah intenzivne terapije. V Splošni bolnišnici Celje pa so imeli zjutraj hospitaliziranih 17 bolnikov s covidom-19, od tega pet na enoti intenzivne terapije. Med petimi na intenzivni terapiji v celjski bolnišnici je bil eden na respiratorju in eden na neinvazivni ventilaciji, so sporočili prek twitterja.

Beovićeva: Ukrepi za zajezitev koronavirusa delujejo, a s stanjem naraščanja okužb ne moremo biti zadovoljni

Beovićeva, ki vodi svetovalno skupino o covidu-19 v okviru ministrstva za zdravje, je na današnji novinarski konferenci dejala, da število primerov v Sloveniji k sreči ni takšno, kot je v epicentrih epidemije v Evropi v Italiji in Španiji.

»Ni naraslo do take mere, da bi popolnoma ustavilo delo na bolnišničnih oddelkih, še posebej ne na oddelkih za intenzivno zdravljenje. Še vedno so vsi ljudje, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnicah in na oddelkih za intenzivno zdravljenje, zdravljeni tako, kot je treba,« je povedala. Tudi kadra je po njenih besedah dovolj. »Zdravnikov je dovolj, prav tako medicinskih sester, aparatur in postelj,« je zagotovila. Po njeni oceni, smo »zelo pomemben kratkoročni vmesni cilj dosegli«.

Velik problem predstavljajo domovi za starejše, kjer so žarišča okužb, hkrati pa gre za populacijo starejših, pri katerih je večje tveganje za težek potek bolezni. »Organizirane so cele skupine zdravnikov iz zdravstvenih domov, bolnišnic in tudi medicinskih sester, ki zdaj domovom pomagajo, ne samo tistim, kjer je okužba že prisotna, ampak tudi tistim, kjer je ni, in upamo, da je ne bo,« je dejala.

Petrovec: Problematično je druženje doma

Tudi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je pozval prebivalstvo, naj spoštuje ukrepe države za zajezitev epidemije. Po njegovem mnenju so ukrepi primerni, delujejo, a ne dosežejo upada krivulje navzdol.

»Bojim se, da ti primeri izhajajo iz druženj, ki niso na javnih krajih, se pa dogajajo v zasebnih prostorih. Sporočilo je jasno - ostajaj doma,« je dejal. Dodal je, da čeprav država prepoveduje druženje ljudi na javnih površinah, pa to ne pomeni, da so druženja petih družin z otroci v zasebnih prostorih v redu. »Druženje je odsvetovano tudi v zasebnih prostorih. Samo tako nam lahko uspe,« je poudaril.

Preberite tudi intervju z Miroslavom Petrovcem: Moj prehlad je lahko za nekoga zadnja pljučnica

V soboto šest novih smrtnih žrtev covida-19 in 20 novih potrjenih okužb

V Sloveniji je v soboto umrlo še šest ljudi, okuženih s covidom-19, s čimer se je število smrtnih žrtev povzpelo na 28. Opravili so 655 testov, potrdili pa 20 novih primerov okužbe, kar pomeni, da se je število oseb s potrjeno okužbo povzpelo na 997. Hospitaliziranih je bilo 108 ljudi, je na Twitterju navedla vlada.

Od 108 hospitaliziranih okuženih z novim koronavirusom jih je bilo 31 na oddelkih intenzivne nege. V soboto pa so iz bolnišnic odpustili pet oseb, je še sporočila vlada.