Policisti so samo na območju Dunaja po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA našteli kar 15 lokacij, na katerih so zaznali številne kršitve omejitve gibanja in zbiranja. Tiskovni predstavnik tamkajšnje policije Paul Eidenberger je poudaril, da skušajo s kršitelji postopati v dialogu, vendar pa so tudi sankcije sestavni del policijskega dela.

Ukrepi avstrijske vlade državljanom omogočajo, da zapustijo svoj dom le, ko gredo po nakupih ali v službo. Dovoljeni so tudi sprehodi, a le z osebo iz istega gospodinjstva in ob obvezni razdalji enega metra do drugih oseb. Med športnimi dejavnostmi predpisi dopuščajo tek in kolesarjenje, ne pa tudi moštvenih športov.

Vsako zbiranje in druge kršitve policija strogo kaznuje. Tiste, ki denimo spijejo kavo na klopi na javnem mestu in se ne držijo predpisane razdalje od drugih, tako čaka globa v višini 500 evrov.

V Avstriji so po dosedanjih podatkih okužbo z novim koronavirusom ob 98.343 opravljenih testiranjih potrdili pri 11.589 ljudeh, število umrlih pa se je po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje v petek s 168 povzpelo na 186.

Virus se sicer pri severnih sosedih širi počasneje kot na začetku. Dnevna stopnja širjenja se je tako spustila pod štiri odstotke. Največ okuženih beležijo na Tirolskem, glede na starostno skupino pa je okuženih največ med 45 in 54 letom. Zaradi okužbe se v avstrijskih bolnišnicah trenutno zdravi 1074 ljudi, od tega jih je 245 na intenzivni negi.