- V petek ob 1188 testiranjih 43 potrjenih novih okužb s covidom-19, dve novi smrtni žrtvi. Število hospitaliziranih bolnikov in bolnikov v intenzivni negi se je v petek povečalo. Glede na podatke vlade so v petek iz bolnišnice odpustili 10 bolnikov.

- Kacin: Novi paket ukrepov se bo osredotočal na popravke prvega paketa. Cilj je jasen: drugi paket mora biti uveljavljen do konca tega meseca.

Posnetek si lahko ogledate tukaj:

Koritnik: O višini dodatkov za obremenjenost in izpostavljenost bodo odločali predstojniki

Sredstva za dodatke zaposlenim v javnem sektorju zaradi izpostavljenosti in obremenjenosti pri obvladovanju epidemije bo v celoti zagotovila država, je zatrdil Koritnik. Pojasnil je, da bodo o tem, kdo in koliko dodatka dobi, odločali predstojniki, da pa si želi čim bolj enotne prakse dodeljevanja dodatka.

Kot je na novinarski konferenci spomnil minister, bodo lahko zaposleni v skladu s sprejetim protikoronskim zakonom prejeli dodatek za nevarnost in za posebne obremenitve pri delu v času epidemije covida-19 v višini največ 100-odstotkov urne postavke, pri čemer bo predstojnik upošteval posameznikovo izpostavljenost in obseg dela.

Ob tem je spomnil na še en dodatek za delo v rizičnih razmerah, ki je v višini 65 odstotkov določen v kolektivni pogodbi za javni sektor. Ker kolektivna pogodba tega dodatka ne ureja podrobno, so na ministrstvu podali pobudo za razlago te določbe na komisijo za razlago kolektivne pogodbe. Tudi za ta dodatek pa so zagotovili financiranje iz proračuna, je poudaril.

Slednje je po njegovih navedbah izjemno pomembno zlasti za javne zavode s področja zdravstva in socialnega varstva, saj ti izplačila tega dodatka ne bi mogli zagotoviti iz lastnih sredstev. Koliko sredstev bodo javnim zavodom za to namenili, po njegovih navedbah še ni mogoče pojasniti, saj je to odvisno tudi od informacij s terena, ki jih še zbirajo.

Nekaterim bodo dodatke izplačali za nazaj

Če kdo pri obračunu plače za marec še ne bo dobil dodatka, bodo po njegovih zagotovilih pripravili poračun pri naslednji plači.

Na vladnem twitter profilu so medtem objavili tudi izjavo predsednika vlade Janeza Janše, ki je že ob sprejemanju protikoronskega zakona v DZ pojasnil, da je bilo za vlado pomembno, da bi ujeli rok aprilskega izplačila plač zdravstvu, a da tega dodatka pri aprilskem izplačilu zaradi vseh postopkov ne bo mogoče izplačati. Zagotovil pa je, da bodo dodatke izplačali za nazaj.

Da bi v prihodnje postopke pri nekaterih zakonih skrajšali, je vlada pripravila tudi predlog novele zakona o referendumu in o ljudski iniciativi. Tega so po Koritnikovih navedbah že predstavili opozicijskim poslanskim skupinam Levica, SD, SAB in SNS ter predstavnikoma manjšin. Želi si, da bo dovolj politične volje za dvotretjinsko večino.

Z uveljavitvijo predloga novele, ki jo bo pristojna komisija DS obravnavala v ponedeljek, pristojen odbor DZ pa v torek, bi po ministrovih besedah pridobili do osem dni krajšo časovnico pri postopkih sprejemanja novih protikoronskih ukrepov. Po noveli bi bili namreč lahko zakoni, glede katerih je referendum skladno z ustavnimi odločbami nedopusten, razglašeni in uveljavljeni takoj, ko ne bo več zadržkov morebitnega veta državnega sveta. Volivci pa bi imeli nato možnost v 15 dneh po uveljavitvi zakona sprožiti naknadni ustavni spor, če bodo menili, da je DZ kršil pravico do referenduma, je pojasnil minister.

Štiri skupine za oblikovanje predlogov smernic za novi sveženj

Prva delovna skupina je za področje gospodarstva in kmetijstva, vodi jo gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Skupino za področje financ vodi finančni minister Andrej Šircelj, skupino za vprašanja, povezana z delom, šolstvom in socialnimi zadevami, paminister za delo Janez Cigler Kralj. Oblikovali so tudi skupino za predloge opozicije in nevladnih organizacij, ki jo vodi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak.

Skupine bodo vladi in svetovalni skupini - gre za skupino pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika, ki je sodelovala že pri pripravi prvega svežnja - do četrtka predale poročilo s predlogi. Na tej podlagi bo svetovalna skupina pripravila predlog smernic za drugi paket, ki bo šel nato v usklajevanje. »Cilj je jasno postavljen: drugi paket mora biti uveljavljen do konca tega meseca,« je na današnji novinarski konferenci poudaril Kacin.

Ministrska ekipa po Kacinovih besedah preučuje možne ukrepe za povečanje likvidnosti gospodarstva. Prav ta dva sklopa, torej nesprejeti predlogi dopolnil in ukrepi za povečanje likvidnosti, bosta »bistvo drugega svežnja«.

Na napoved priprave drugega svežnja so se med drugim že odzvali v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Gospodarski zbornici Slovenije, kjer pričakujejo, da bo vlada v njem upoštevale predloge, ki jih v prvem ni.