Kot je v uvodu današnje novinarske konference izpostavil uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin, se je število hospitaliziranih bolnikov in bolnikov v intenzivni negi v petek povečalo. Glede na podatke vlade so v petek iz bolnišnice odpustili 10 bolnikov.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je na covid oddelkih danes hospitaliziranih 49 bolnikov, od tega 14 v enotah intenzivne nege, so v UKC zapisali na twitterju.

V celjski bolnišnici je bilo do 8. ure zjutraj hospitaliziranih 16 bolnikov, od tega je pet oseb v enoti intenzivne terapije, ena trenutno na respiratorju, ena pa na neinvazivni ventilaciji. Kot je celjska bolnišnica še sporočila prek twiterja, so v domačo oskrbo odpustili dva bolnika.

V domovih za starejše s koronavirusom v petek okuženih 195 oskrbovancev

Število oskrbovancev domov za starejše, okuženih z novim koronavirusom, se je v petek povzpelo na 195, kar je 16 več kot v četrtek. Več okuženih je tudi med zaposlenimi v domovih. Po podatkih za petek jih je bilo 42, v četrtek sedem manj, kažejo podatki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Podatki, ki so jih pristojni posredovali v petek, so sicer za četrtek navajali, da je z novim koronavirusom okuženih 177 oskrbovancev, a so danes pojasnili, da sta bila dva obolela prvotno sporočena kot upokojenca, po preverjanju pa so ugotovili, da gre tudi za oskrbovanca domov za starejše.

Domovi za starejše tako ostajajo žarišča okužb z novim koronavirusom. V zadnjih dneh so o največ okuženih oskrbovancih poročali z domov v Šmarju pri Jelšah, Metliki, Ljutomeru, Horjulu in enoti Bokalce ljubljanskega doma za starejše občane.