Vlada je danes na Brdu pri Kranju začela pripravo drugega zakonskega paketa za blaženje posledic omejitev, namenjenih upočasnjevanju širjenja novega koronavirusa. V drugi paket naj bi vključila tisto, kar je manjkalo v prvem, predvidela pa naj bi tudi ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij, je ob začetku seje vlade dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Varna prožnost

Hkrati bo očitno vlada poskušala vnesti nekaj fleksibilnosti na trg delovne sile. Svetovalna skupina, ki pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika pripravlja ukrepe za gospodarstvo, se je namreč razdelila na tri podskupine. Ena se ukvarja z naložbami, druga v sodelovanju z več ministrstvi, SID banko in Slovenskim podjetniškim skladom išče rešitve za likvidnostne težave podjetij, tretja pa bo oblikovala ukrepe s področja trga dela in varne prožnosti, ki bodo odgovorili na izzive v času po 1. juniju, je za Televizijo Slovenija povedal ekonomist in član skupine Marko Jaklič. Na to se je ostro odzvala predsednica Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) Lidija Jerkič. Vlado je ponovno pozvala k socialnemu dialogu, hkrati pa opozorila, da tudi če sindikatov ne bo vključila, v ZSSS ne bodo pristali na to, da bi trenutne razmere predstavljale izgovor za enostranske posege v pravice delavcev.

»Pozabljeni«

Sindikati, druge organizacije ter opozicijske stranke so vladi postavili številne zahteve, še preden se je začelo ugibati, ali bi boj proti epidemiji lahko prinesel krčenje delavskih pravic. Na največ »pozabljenih« skupin so opozorili v stranki Levica, kjer so našteli, da je vlada pri prvem megazakonskem paketu premalo pomoči namenila samozaposlenim, študentom, kreditojemalcem, agencijskim delavcem, družinam, ki imajo manj kot tri otroke, delavcem, ki so najbolj izpostavljeni okužbi, ter prejemnikom socialnih transferjev. Popolnoma pa je vlada pozabila na najemnike stanovanj in poslovnih prostorov, ki morajo plačevati najemnino, čeprav imajo bistveno nižje prihodke, opozarjajo. Nekatere lokalne oblasti so sicer že razbremenile najemnike občinskih prostorov.