Po Osijeku in Dinamu se je zmanjševanje stroškov v času koronakrize začelo tudi na Reki. Vodstvo nogometnega kluba iz Kvarnerja je odločilo, da bodo trenerji in igralci v času epidemije na mesečni ravni prejeli tretjino dosedanje plače, kar v praksi pomeni, da nihče ne bo zaslužil manj kot dva tisoč evrov. »Drugo tretjino zaslužka bodo prejeli po šestih do devetih mesecih od nadaljevanja sezone,« je iz Dubaja, kjer je z družino, sporočil predsednik kluba Damir Mišković.

Keku trikrat več kot Rožmanu

Hrvaški poslovnež je poudaril, da lahko igralci tudi zavrnejo znižanje plač. »Vsak igralec ima svojo zgodbo. Nekdo ima doma štiri otroke, drugi imajo kredite, ki jih morajo odplačevati. V klubu ne bomo jezni, če igralci ne bodo v celoti sprejeli zniževanja plač. Nihče ne bo kaznovan, če se bo odločil, da v teh trenutkih nujno potrebuje vso plačo. Dejstvo pa je, da bom ne glede na vse zaščitil interese kluba,« je razložil Mišković in podčrtal, da v času krize vsak član kluba nosi svoj del odgovornosti. »Igralci se morajo zavedati, da jim v trenutnih razmerah ne moremo izpolniti vsega, kar piše v pogodbi. V tem času moramo razmišljati tudi o lastni prihodnosti. Če v tej zgodbi ne bomo vsi sodelovali, nas po koncu krize ne bo več,« je dodal predsednik kluba, ki razpolaga z desetimi milijoni evrov letnega proračuna. Mišković je pojasnil, da so sponzorji trenutno prekinili vse aktivnosti s klubom, zato je NK Rijeka v celoti usmerjena v sanacijo škode, ki nastaja na dnevni ravni.

Edini slovenski trener v hrvaški ligi Simon Rožman ni imel nikakršnih zadržkov pri zniževanju plače. Za hrvaške medije je povedal, da se je s finančno krizo srečal že leta 2008 v Celju, ko je vodil mladinske selekcije. »Igralci tedaj šest mesecev niso dobili niti evra, a smo preživeli tudi tako, da sem jim posodil denar. Vem, kaj pomeni sanacija kluba, zato se moramo obnašati odgovorno. Ne vemo, kdaj bo krize konec, a zdaj je treba pokazati značaj. Predsedniku kluba sem rekel, naj raje meni vzame plačo za šest mesecev kot moji trenerski ekipi. Prepričan sem, da bomo po koncu krize ponosni na naše odločitve. V Rijeko nisem prišel zaradi denarja. Tu sem zato, da naredimo uspeh,« je komentiral Simon Rožman. Po poročanju časopisa Sportske novosti slovenski trener na reški klopi zasluži okoli 100.000 evrov na sezono, kar je trikrat manj od Matjaža Keka, ki je moštvo z Rujevice vodil med letoma 2013 in 2018.

Navijači polepili Zagreb

Finančne reze v hrvaški nogometni ligi so doslej napovedali tudi v drugih klubih z izjemo Hajduka, ki ne čuti posledic nogometnega mrtvila. Največ nesoglasij pri sprejetju nepriljubljenih ukrepov je še vedno v Dinamu iz Zagreba. Potem ko strokovni kader članskega moštva z glavnim trenerjem Nenadom Bjelico na čelu ni pristal na predlog uprave, so vsi pristali pred vrati kluba. Olje na ogenj je kmalu zatem prilil svetovalec kluba, v resnici pa dolgoletni alfa in omega Dinama Zdravko Mamić, ki je v domovini pravnomočno obsojen, a se pred zaporom skriva v verskem središču Medžugorje v Bosni in Hercegovini. Mamić je kar prek facebooka objavil plače vseh odpuščenih trenerjev Dinama in zraven dopisal: »Pripravljenost na nevihto včasih odloča med življenjem in smrtjo. Dinamo bo pripravljen.«

Mamićeve številke pravijo, da je Nenad Bjelica z 1,2 milijona evrov letne plače najbolje plačan trener hrvaške lige vseh časov. Igor Tudor iz večnega splitskega rivala Hajduka recimo zasluži petkrat manj, slabše kot Bjelica pa je po neuradnih podatkih plačan tudi srebrni selektor ognjenih z zadnjega svetovnega prvenstva Zlatko Dalić z milijonom evrov letnega zaslužka. Zloglasna navijaška skupina Bad blue boys opozarja, da je uprava kluba nahujskala javnost, češ da trenerji in igralci ne sprejmejo zniževanja plač, vendar jim je hkrati tudi zvezala roke, saj nihče ne sme javno komentirati aktualnih zadev. »Sredi največje krize po domovinski vojni, ko se večina ljudi bori za golo preživetje, je klub pribil svoje igralce in trenerje na sramotilni steber. Zraven jim je prilepil etiketo pohlepnih milijonarjev ter jih vrgel množici in medijem, ki so željni krvi in senzacije,« so zapisali navijači in polepili Zagreb s transparenti proti bratoma Mamić, ki že vrsto let obvladujeta Dinamo.