Letovišče v Garmisch-Partenkirchnu, kjer so sicer vsi hoteli zaprti zaradi epidemije koronavirusa, je za 67-letnega Maho Vajiralongkorna naredilo izjemo. Posebno dovoljenje, da se nastani v hotelu, je kralj, znan tudi pod imenom Rama X., od bavarske uprave dobil, ker konkubine in strežaji predstavljajo »homogeno skupino ljudi brez pretoka«, s čimer naj ne bi kršil pravil karantene. To je morda res, je pa nekaj k temu, da si je v strogi Nemčiji lahko ustvaril pravi harem, zagotovo pripomoglo tudi to, da je s 43 milijardami dolarjev premoženja, kolikor so mu lani izračunali pri South China Morning Postu, eden najbogatejših zemljanov in najbogatejši monarh na svetu.

Rama X. je med svojim gostovanjem v Nemčiji, kjer sicer tudi v normalnih razmerah preživi več časa kot v domači Tajski, hotel iti še dlje in organizirati veliko zabavo, a je moralo 119 članov osebja odleteti domov, ker je obstajal sum, da so se okužili s covidom-19. Koliko jih je ostalo, ni znano, prav tako ne, ali je med družabnicami v Nemčiji tudi Suthida Tidjai, kraljeva četrta žena.

Tajci se sprašujejo, zakaj potrebujejo kralja

Vedenje kralja Rame X., ki se na Tajskem ni pojavil že od februarja, so v njegovi domovini pospremili z ogorčenjem. Ko je novica o haremu v karanteni prišla v javnost, se je na twitterju v 24 urah pojavilo 1,2 milijona tvitov na iztočnico Why do we need a king? (Zakaj sploh potrebujemo kralja?), kljub temu da je kritiziranje kraljeve družine in celo njenih hišnih ljubljenčkov strogo prepovedano, tistim, ki se upajo oglasiti, pa grozi do 35 let zapora. Izjema niso niti tujci. Avstralec Harry Nicolaides, ki je o kralju Vajiralongkornu napisal knjigo, je v zaporu preživel tri leta, vanj pa so ga strpali zaradi zapisa, da bi ženska, v katero bi se zaljubil kralj Rama X. in bi ga nato izdala, izginila skupaj s svojo družino in imenom, za vedno pa bi bilo izbrisano tudi njeno celotno družinsko drevo.

Štiri poroke in uradna priležnica

Nicolaides se je zapora rešil šele, ko je izjavil, da je njegova knjiga od začetka do konca ena sama fikcija. A življenje kralja Vajiralongkorna je v resnici še bolj noro od fikcije. Odkar je leta 2016 na oblasti, je prišel do skoraj neomejene moči, ki jo uveljavlja tudi iz Evrope, kjer se večinoma giblje. Živi razvratno življenje, v katerem igrajo glavno vlogo ženske, enako pa je živel tudi že kot princ.

Prvič se je poročil leta 1977 s princeso Soamsawali Kitiyakara, s katero imata hčerko, vmes pa se je zaljubil v igralko Yuvadhido Polpraserth s pravim imenom Sujarinee Vivacharawongse, s katero je dobil še pet otrok. Po petnajstletni ljubezenski aferi in ločitvi od prve žene se je z njo kljub nasprotovanju kraljeve družine končno tudi poročil, a nista dolgo zdržala v zakonu. Po dveh letih je Yuvadhida skupaj z otroki pobegnila v Veliko Britanijo, princ pa jo je obtožil prešuštva, ugrabil hčerko in jo pripeljal na Tajsko. Podelil ji je naslov princese, štiri sinove, ki so ostali na Otoku ter se z mamo kasneje preselili v ZDA, pa razdedinil. Podobno se je zgodilo s tretjo ženo Srirasmi Suwadee. Javnosti jo je kot svojo ženo predstavil po štirih letih zakona in rojstvu sina, devet let kasneje pa jo je nagnal zaradi suma korupcije v njeni družini. Bolj verjetna razlaga je, da je to storil zato, da bi naredil prostor za svojo četrto ženo. Kot nekakšen Henrik VIII., le da svojih žena ne ubije, ampak jih izbriše iz tajske družbe.

Četrta žena Suthida Tidjai, s katero se je poročil tri dni pred svojim kronanjem, se je obdržala vse do danes, manj sreče pa je imela njegova ljubica, 34-letna Sineenat Wongvajirapakdi. To je, potem ko je sedel na prestol, uradno priznal kot svojo spremljevalko, konkubino, ki mu je delala družbo poleg žene, in to v državi, kjer je poligamija prepovedana že sto let. Razen za kralja. Lani pa se je za Sineenat vse obrnilo na glavo. Ko si je zaželela enakega statusa, kot ga ima njegova žena, jo je obtožil nehvaležnosti, neprimernega vedenja in nespoštljivega odnosa do kraljice. Vzeli so ji vse naslove in pravice, jo izbrisali s spletne strani palače, nakar je izginila. Splošno prepričanje je, da je zaprta v ženskem zaporu v Bangkoku, kralj Rama pa v samoizolaciji med 20 ženskami očitno že išče njeno naslednico.