Debelo uro so na ljubljanskem okrožnem sodišču danes vzpostavljali videopovezavo s sodiščem v Trebinjah v Bosni in Hercegovini, kjer živi ena ključnih prič v sojenju Mervanu Šljivarju za umor Nedžada Kličića septembra 2014 v BiH. Zaslišana Mila L. je bila namreč ljubica obtoženega, danes pa je pričala, da sta usodni večer in trenutke, ko je Kličić umrl pod streli, preživela skupaj. »Tisto noč je bil z menoj do okoli pol enih. Kolikor vem, je šel potem takoj nazaj v Slovenijo. Od takrat se nisva ne videla ne slišala,« je povedala sodnici Vesni Podjed, s tem obtoženemu dala alibi in potrdila njegovo pričanje na ponovljenem sojenju. Ta je bil na prvem sojenju bolj redkobeseden, februarja letos pa se je v zagovoru razgovoril. »Šokiran sem bil, ko sem bil prvič, čeprav brez dokazov, obsojen. Zdaj bi rad natančneje vse pojasnil. Ker res nisem nikogar ubil, pokojni je bil moj prijatelj,« je pričal 38-letnik ter ponudil alibi – ljubico. Prej zaradi žene o tem ni hotel govoriti.

Devetindvajsetletnica je danes povedala, da sta se s Šljivarjem spoznala marca ali aprila 2014 v restavraciji McDonald's v Banjaluki, njene besede pa je obtoženi pospremil s skoraj neopaznim kimanjem. Izmenjala sta si številki in navezala stik, sestajala sta se v Banjaluki, kamor je dekle enkrat ali dvakrat na mesec prišlo iz 57 kilometrov oddaljenega Prijedora. »Če je bil sam doma, sva se dobila tudi tam, sicer pa sva hodila v kavarne, klube, diskoteke,« je opisala njuno druženje. Potem ko je Šljivarjeva soproga zapustila BiH, sta se od 3. do 15. septembra videvala vsak dan, bila sta ves čas skupaj.

Molčala zaradi skrivne zveze in družine

»Žena ga je ves čas klicala, naj se zaradi bolezni v družini vrne domov v Slovenijo, a je hotel ostati z mano, zato si je izmišljeval razne izgovore,« je še povedala. 14. septembra zvečer, ko je bil Kličić umorjen, je bila dvojica skupaj. »Na poti iz Banjaluke v Prijedor sva se ustavila na pijači v diskoteki, lastnik Elvir je še celo prisedel za najino mizo. Mervana je znova klicala žena, da se mora zaradi bolne mame nujno vrniti v Slovenijo. Odpeljal me je domov, rekel, da se slišiva čez dva dni, a ni nikoli več poklical,« se je spominjala tiste noči. Kakšnih deset dni kasneje je od prijateljice, ki se ji je zaupala, izvedela, da Šljivarja sumijo za umor, iz medijev pa, da je za njim razpisana tiralica. »Nič mi ni bilo jasno, saj je bil tisto noč z mano, a sem morala biti o tem tiho,« je pojasnila. A zakaj bi morala molčati? »Veste, nihče vedel za naju, on je bil poročen, jaz sem imela fanta. Molčala sem tudi zaradi svoje družine,« je priznala.

Razvpiti Nedžad Kličić, znan je bil tudi pod vzdevkom Cazinski ali Krajiški Rambo, je bil s strelom v glavo umorjen 14. septembra 2014 v lokalu Gold v Ostrožcu (kraj je od Banjaluke oddaljen sto kilometrov). Pet zamaskiranih neznancev, oboroženih z avtomatsko puško, puškomitraljezom, kovinsko palico in pištolo je vstopilo v lokal, štirje so nadzirali goste, eden je šel do Kličića v loži. Najprej ga je večkrat udaril, nato še ustrelil v glavo. To je bil po mnenju tožilstva ravno Šljivar, preostala četverica pa njegovi pajdaši, ki so bili v Bosni medtem že obsojeni. Tam so krivdo zvalili nanj, na zaslišanju pred ljubljanskim sodiščem pa bili redkobesedni, saj da se ničesar ne spominjajo in da se bojijo za lastno varnost. Dva od teh je tisto usodno noč iz BiH peljal v Ljubljano, od koder naj bi se odpravila na obisk k sorodnikom v Avstrijo in Švico. »Bil sem presenečen, a nisem ničesar posumil. Če bi vedel za umor, ju nikoli ne bi vzel s sabo,« je februarja pojasnjeval Šljivar.