Vladni govorec Jelko Kacin je takoj poudaril, da je hitrost naraščanja števila okuženih z virusom v Sloveniji počasnejša v primerjavi z ostalimi državami globalno. »Nekatere ukrepe, ki jih je Slovenija uvedla zgodaj, šele zdaj uvajajo tudi druge države,« je povedal in sklenil, da smo ukrepali hitro in odločno in ne sledimo enakemu scenariju, kot na primer Italija, Španija in podobne države, kjer je okužb in smrti veliko. Poudaril je, da ves čas poteka ocena ukrepov s ciljem, da bodo ti čim bolj učinkoviti, življenjski, uresničljivi in da bodo koristili vsem.

Poudaril je, da vlada v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju pravkar začenja delo na drugem zakonskem paketu protikoronskih ukrepov, kjer bodo pregledali vse amandmaje - tudi tiste, vložene na prvi paket ukrepov. Hkrati ministrska ekipa preučuje možne ukrepe za povečanje likvidnosti gospodarstva. Paket ukrepov bo šel v obravnavo takoj, ko bo pripravljen, prioriteta pa je, da se to zgodi čimprej. »Želeli bi si v roku naslednjih desetih dni sprejeti celoten paket,« je poudaril.

»Vojaki na južni meji, ker potrebujemo policiste drugje.«

Kot je dejal, je prioriteta drugega paketa ukrepov tudi zagotovitev več zaščitnih sredstev za prebivalstvo in oskrba zdravstvenih domov in domov za ostarele z zaščitnimi sredstvi, da se okužbe nehajo širiti. »Hodimo po meji epidemije, po tisti črti, kjer se lahko stvari obrnejo v pospešeno rast ali zmanjševanje števila okužb,« je dejal. Vlada se zagotovo ni odrekla nameri, da napoti vojsko z ustreznimi pooblastili na našo južno mejo, je dejal. »To ne morejo biti slamnati vojaki, če želijo razbremeniti slovensko policijo. Vlada na tem vztraja in bo vztrajala tudi v prihodnje,« je poudaril. »Država potrebuje vojake na južni meji, ker potrebujemo policiste drugje.«

Odbor za obrambo na sredini seji ni z zadostno večino potrdil predloga za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki bi vojakom zagotovil dodatna pooblastila za varovanje slovensko-hrvaške meje. Zato vojska sicer pooblastil, ki niso bila izglasovana, ta konec tedna ne bo uporabljala, je zatrdil Kacin.

»Razbremenitev policije je nujna, del policije bo vlada ta konec tedna že odpoklicala z meje v notranjost države, da opozarja in kaznuje glede neupoštevanja omejitev gibanja,« je napovedal. O tem, ali bodo samo opozarjali, ali bodo tudi kaznovali, se bodo morali policisti odločati glede na obseg in namero kršitve, je pojasnil in dodal, da bo veliko učinkovitosti že zgolj ob opozarjanju policistov. O tem, za koliko policistov gre in s katerih odsekov meje jih bodo premaknili, vladni govorec ni delil informacij. »Preprečiti želimo nov zdrs, ki se je verjetno zgodil prejšnji vikend, kako bodo to izpeljali, pa je stvar direktorja policije in ministrstva za notranje zadeve,« je dejal.

Popoldan nov prihod Slovencev iz tujine na Brnik

Napovedal je, da se danes na Brnik predvideno nekaj minut pred 18. uro vračajo tudi Slovenci iz Velike Britanije, približno 148 naših potnikov in nekaj državljanov Hrvaške. Na podlagi zdravstvenega stanja se bo ugotavljajo, kam bodo potniki ob prihodu v Slovenijo napoteni. Ni torej znano, ali bodo napoteni v karanteno, samoizolacijo na domu niti, ali je to zadnji prihod Slovencev iz tujine domov. Ostali Slovenci iz tujine, ki so po prihodu v državo še v različnih karantenah, bodo morali počakati na odločitev ministrstva za zdravje, ki je odgovorno za odrejanje in prekinitev karantenske odločbe.

Izjavo vladnega govorca Jelka Kacina lahko spremljate tukaj: