Število okuženih z novim koronavirusom je v četrtek poraslo za 37 na skupno 934, število hospitaliziranih pa je upadlo za sedem na 112 ljudi.

Policija v zadnjih dneh z več kot 600 opozorili zaradi kršitev prepovedi zbiranja in prehajanja v druge občine

Policisti so prek twitterja sporočili, da so v zadnjih štirih dneh izrekli več kot 600 opozoril zaradi kršitev odloka, ki prepoveduje zbiranje na javnih krajih in prehajanje v druge občine. Policisti so že začeli poostreno nadzirati izvajanja odloka, saj je, kot navajajo, tudi v prvih pomladnih dneh spoštovanje odloka pomembno za vse.

V posameznih policijskih upravah in občinah sicer izpostavljajo, da večjih kršitev ni bilo, tako je zadostovalo že opozorilo.

Tako so pojasnili na Policijski upravi Novo mesto, ki pokriva glavnino Dolenjske, Belo krajino in Posavje. Med poostrenim preverjanjem spoštovanja prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah danes do 13. ure niso obravnavali večjih kršitev. Ugotovili so, da ljudje prepoved v večini upoštevajo.

Vlada začela s pripravo drugega protikoronskega svežnja

Vlada je na današnji seji začela s pripravo drugega protikoronskega svežnja, ki bo šel z ukrepi v smeri zagotavljanja likvidnosti v slovenskem gospodarstvu. Vlada bo preučila tudi predloge in pripombe, prejete ob obravnavi prvega paketa, in jih bo poskušala zajeti v tem, drugem zakonskem predlogu.

»Priprava predloga ukrepov bo potekala v okviru več delovnih skupin in posvetovalne skupine, z namenom, da bi bil predlog zakona v čim krajšem času predložen v obravnavo DZ,« so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Več podrobnosti o pripravi drugega protikoronskega svežnja bi lahko predstavniki vlade predstavili na sobotni tiskovni konferenci.

Vlada se je priprave novega paketa lotila dan po sprejetju prvega v DZ. Vlada preučuje predloge dopolnil različnih poslanskih skupin, vloženih k že sprejetemu mega zakonu, ki niso bili sprejeti, ker se je s potrditvijo zakona mudilo.

Tudi zadnja ura delovanja trgovin bo namenjena le ranljivim skupinam

Tudi zadnja ura delovanja trgovin bo namenjena le ranljivim skupinam, kot so invalidi, upokojenci in nosečnice, je danes sklenila vlada, ki je dopolnila odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. S soboto bo tako ranljivim skupinam namenjen dodaten čas, poleg že sedaj veljavnega med 8. in 10. uro.

Upokojenci lahko nakupe opravijo le v omenjenem času, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Vlada je odlok spremenila na današnji dopisni seji in ga spremenjenega tudi že objavila v uradnem listu.

Policija v zadnjih dneh z več kot 600 opozorili zaradi kršitev prepovedi zbiranja in prehajanja v druge občine

Policisti so prek Twitterja sporočili, da so v zadnjih štirih dneh izrekli več kot 600 opozoril zaradi kršitev odloka, ki prepoveduje zbiranje na javnih krajih in prehajanje v druge občine. Policisti so že začeli poostreno nadzirati izvajanja odloka, saj je, kot navajajo, tudi v prvih pomladnih dneh spoštovanje odloka pomembno za vse.

V posameznih policijskih upravah in občina sicer izpostavljajo, da večjih kršitev ni bilo, tako je zadostovalo že opozorilo.

V prizadevanja proti širjenju koronavirusa vključena tudi Slovenska vojska

Prizadevanja za omejitev širjenja novega koronavirusa podpira tudi Slovenska vojska. Od 13. marca skladno z aktiviranim državnim načrtom zaščite in reševanje zagotavlja različne zmogljivosti. Kot so danes sporočili, v teh aktivnostih v povprečju sodeluje 50 njihovih pripadnikov dnevno, marca skupaj več kot 900.

V drugi polovici marca je Slovenska vojska s svojimi zmogljivostmi v podporo omejitve širjenja virusa z vojaškimi vozili prevozila približno 30.000 kilometrov, z letalom Turbolet L-410 izvedla štiri lete, zdravstveno pregledala nekaj več kot tisoč oseb in pripravila 225 toplih obrokov, so navedli v vojski.

Pri tem so pojasnili, da njihove logistične enote zagotavljajo prevoze s tovornimi vozili in avtobusi ter dnevno tople obroke za zunanje ustanove. Vojaška zdravstvena enota opravlja preventivne oziroma hitre preglede slovenskih državljanov, ki se vračajo iz tujine.

V šmarskem domu upokojencev okuženih skupaj 112 stanovalcev in zaposlenih

V šmarskem domu upokojencev je bilo po zadnjih podatkih z novim koronavirusom v četrtek okuženih skupaj 112 stanovalcev in zaposlenih. Iz celjske bolnišnice pa se je v četrtek v domsko oskrbo vrnila ena oseba. V sredo je bilo okuženih 60 stanovalcev in 15 zaposlenih. Nekaj oseb, ki so zbolele za covidom-19, pa se je že pozdravilo.

Doslej je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo šest stanovalcev doma. Vsi okuženi zaposleni so v domači izolaciji, vsi okuženi stanovalci pa so nameščeni v izoliranem delu doma. Glede na število obolelih zaposlenih se v šmarskemu domu upokojencev soočajo s pomanjkanjem oskrbovalnega kadra.

Vse več okuženih v ljutomerskem domu za starejše

Število okuženih z novim koronavirusom v Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se je povečalo za osem, skupno jih je tako 41. V četrtek pozno popoldne so iz doma v hiše turističnega kompleksa Bioterme Mala Nedelja preselili 15 stanovalcev, ki niso okuženi z novi koronavirusom in lahko skrbijo zase, ostajajo pa v karanteni.

Po besedah ljutomerskega podžupana Nika Miholiča je selitev potekala brez zapletov. Varovance so preselili zaposleni DSO Ljutomer in Zdravstvenega doma Ljutomer, v pripravljenosti so bili tudi pripadniki civilne zaščite in gasilci.

S tem so v domu pridobili deset sob, po katerih bodo lahko razmestili stanovalce, ki ostajajo v njem. Dom bodo razdelili na tri izolirana območja, na prvem bodo zdravi, na drugem sumljivi in na tretjem oboleli oskrbovanci.

Danes bodo prišli pomagat pri oskrbovanju varovancev v toplicah in domu dodatni zdravstvenimi delavci.

Hospitalizirani štirje stanovalci Centra starejših Horjul

Trenutno so hospitalizirani štirje stanovalci Centra starejših Horjul, okuženi z novim koronavirusom, so za STA povedali v tem centru. Iz tega doma starejših so sicer v četrtek poročali o 19 potrjenih okužbah pri stanovalcih, prav tako so okuženi štirje zaposleni, ki so doma v karanteni.

Stanovalce horjulskega centra starejših, za katere obstaja sum na okužbo, zdravnik napoti na testiranje. V četrtek je bilo testiranih sedem stanovalcev, pri dveh je bil test pozitiven, so sporočili iz Deosa, ki upravlja z domom.

V domovino se vrača še 148 Slovencev iz Velike Britanije

V domovino se iz Velike Britanije danes vrača 148 slovenskih državljanov, je danes povedal Kacin. Kot je dejal, bodo na brniško letališče prispeli okoli 18. ure, tam bodo pristojne službe ocenile zdravstveno stanje in morebiti izdale karantenske odločbe. Če bo potrebna kolektivna karantena, bo to prevzela civilna zaščita.

Po besedah Kacina bodo tekom današnjega dne potekale še koordinacije pristojnih, ki bodo presojale o teh vprašanjih. Vse potnike bodo že ob vkrcanju na letalo zaščitili, na podlagi ocene zdravstvenega stanja pa se bo nato presojalo, kako ravnati na Brniku.

O ravnanju z vsakim posameznim potnikom sicer presoja Nacionalni inštitut za javno zdravje, ministrstvo pa na podlagi te presoje nato odloči o karanteni. V dogovoru z upravo za zaščito in reševanje in z lokalnimi skupnostmi karanteno udejanjijo na različnih lokacijah.

Posamezniki po vrnitvi iz tujine od sobote v karanteno ali izolacijo

Vlada je objavila nova navodila za slovenske in tuje državljane, ki se v Slovenijo vračajo iz tujine. Za zdrave osebe bo od sobote naprej po vrnitvi iz tujine odrejena karantena, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija, je vlada objavila na spletni strani. Ukrep ne velja za tranzitne potnike in delovne migrante.

Če bo oseba, ki se vrača iz tujine v Slovenijo, zdrava, bodo zdravstveni delavci njene podatke posredovali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ta bo zanjo predlagal karanteno na stalnem ali začasnem naslovu v obdobju 14 dni od prihoda v Slovenijo.

Za daljši nakupovalni čas za upokojence tudi DeSUS in sindikat upokojencev

Pozivom k daljšemu časovnemu intervalu, v katerem lahko trgovine obiščejo zgolj upokojenci in ranljive skupine, se pridružujejo tudi v Sindikatu upokojencev Slovenije in koalicijski stranki DeSUS. Slednja gospodarskemu ministrstvu predlaga, da bi upokojenci lahko nakupovali med 8. in 10. uro dopoldne ter med 13. in 15. uro popoldne.

Stranka DeSUS meni, da omejitev nakupovalnega intervala za upokojence in ostale ranljive skupine zgolj med 8. in 10. uro zjutraj ni najbolj ustrezna, saj gre za več kot 650.000 ljudi. Kot so zapisali v stranki, je vlada ukrep sprejela v dobri veri, za zaščito trenutno najbolj ranljive in izpostavljene generacije, a se je v praksi izkazalo, da dve uri dnevno nista dovolj za skoraj tretjino prebivalstva Slovenije.