»S čim se Bruselj ukvarja? Z nami,« je dejal Orban za madžarski radio in ocenil, da se Bruselj namesto z virusom ukvarja z Madžarsko. »Sedijo v mehurčku v Bruslju in nam govorijo, kaj naj delamo, namesto da bi reševali življenja,« je dejal, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Berlin za finančne sankcije proti Madžarski zaradi ukrepov proti koronavirusu

Nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth je danes zaradi madžarskih ukrepov v boju proti novemu koronavirusu zahteval finančne sankcije proti Madžarski. V pogovoru za nemški časnik Die Welt se je zavzel tudi za nove instrumente EU za okrepitev njene verodostojnosti.

»Našim ljudem ne moremo pojasniti, da države velik del svojih javnih investicij financirajo z evropskimi sredstvi, nato pa kršijo načela Evropske unije,« je poudaril Roth.

Zavzel se je za to, da bi pogajanja o večletnem finančnem okviru EU za obdobje 2021-2027 izkoristili za spremembo pravil odločanja, tako da bi lahko finančne sankcije sprejemali s kvalificirano večino.

V Španiji že drugi dan zapored več kot 900 umrlih za covidom-19

V Španiji je v zadnjih 24 urah za koronavirusno boleznijo 19 po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje umrlo 932 ljudi, s čimer se je skupno število smrtnih žrtev povzpelo na 10.935. Gre za drugi dan zapored z več kot 900 smrtnimi žrtvami v Španiji. Rast števila umrlih in okuženih se sicer upočasnjuje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Latviji potrdili prvi smrtni primer

V Latviji, kjer so doslej potrdili 493 primerov, je danes umrl prvi bolnik s covidom-19. Umrla je 99-letna ženska v bolnišnici v Rigi, so sporočili z ministrstva za zdravje.

V Peruju zaradi novega koronavirusa uvedli omejitve gibanja po spolu

Perujski predsednik Martin Vizcarra je v prizadevanjih za zajezitev okužb z novim koronavirusom odredil omejitve gibanja po spolu. Perujcem bo tako poslej odhod z doma dovoljen ob ponedeljkih, sredah in petkih, Perujkam ob torkih, četrtkih in sobotah. V nedeljo bo veljala prepoved izhoda za vse.

Izjeme veljajo za zaposlene v ključnih dejavnostih, kot so bolnišnice, lekarne, trgovine in banke.

V Singapurju zaradi porasta okužb od 7. aprila zaprte vse nenujne dejavnosti

V Singapurju bodo od 7. aprila zaprte vse nenujne dejavnosti. Za ta ukrep so se odločili, ker so minuli teden zabeležili večji porast primerov okužb z novim koronavirusom, je danes sporočil singapurski premier Lee Hsien Loong, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Širjenje koronavirusa v Iranu ne pojenja

V Iranu, eni najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa, je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo še 134 ljudi, skupno 3294. Okužbo so potrdili pri še 2715 ljudeh, skupno 53.183, je danes sporočil tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Kianuš Džahanpur.

V Iranu, kjer so prvi primer okužbe potrdili 19. februarja, je doslej ozdravelo 17.935 bolnikov, 4035 pa jih je v kritičnem stanju, je še povedal tiskovni predstavnik.

Trump le uveljavil zakon o vojni proizvodnji za zaščitne maske

Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek uveljavil zakon o vojni proizvodnji in ameriškemu ministrstvu za domovinsko varnost naložil, da podjetju 3M pomaga povečati proizvodnjo zaščitnih mask N95. Sporočil je tudi, da je bil njegov drugi test za okužbo z novim koronavirusom negativen. V ZDA imajo najmanj 245.000 primerov okužb. 5911 ljudi je umrlo.

Trump tudi razmišlja, da bi Američanom odredil nošnjo zaščitnih mask izven doma.

Ameriška mornarica odstavila kapitana letalonosilke zaradi pritožbe o novem koronavirusu

Vodstvo ameriške mornarice je Bretta Crozierja v četrtek odstavilo s položaja kapitana letalonosilke Theodore Roosevelt, ker se je mimo poveljniške verige pisno pritožil nad razmerami po izbruhu pandemije novega koronavirusa. Crozier je zahteval, da mornarjem dovolijo na kopno.

Crozierjeva največja napaka naj bi bila, da je pismo poslal na preveč naslovov in s tem širil paniko. Vršilec dolžnosti sekretarja mornarice Thomas Modly je sporočil, da je kapitan pokazal izjemno slabo presojo v času krize. Na koncu je bila težava ta, da je ena od kopij pisma prišla v medije.