Pred natanko tednom dni so Združene države naštele skupno tisoč smrti zaradi novega koronavirusa, v sredo pa so toliko žrtev našteli v enem samem dnevu. Tako kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa, ki zbira statistiko. Če ta tudi uradno drži, so ZDA sploh prva država, ki je v enem dnevu presegla to okroglo črno številko. Glede na trende je bilo to sicer samo vprašanje časa, kajti ZDA z zdaj okoli 230.000 okuženimi (podatki so različni) so aktualni globalni center pandemije, optimizma pa ni na vidiku. Pripravite se na »dva zelo zelo huda tedna«, je predsednik Donald Trump rekel na tiskovni konferenci v sredo, po ocenah Bele hiše bi bolezni lahko podleglo skupno od 100.000 do 240.000 Američanov. Zvezna agencija za upravljanje v krizah FEMA je obrambnemu ministrstvu naročila dobavo 100.000 mrtvaških vreč. Ni čudno, da je politični portal The Hill tiskovno konferenco označil kot »eno najbolj strašljivih, kar jih je televizija kdaj prenašala iz Zahodnega krila«.

Guverner New Yorka: Ironija, da smo odvisni od Kitajske

Dva tedna, o katerih je govoril Trump, sta bržkone še kratko obdobje glede na to, da enajst zveznih držav še vedno ni izdalo ukaza Američanom, da morajo ostati doma (res gre za države z manj prebivalci in redkejšo poseljenostjo). Teksas, denimo, je to storil šele včeraj, brez omejitev je po ocenah še petina Američanov. Zvezna država Wyoming je edina brez smrtne žrtve, središče epidemije v ZDA pa ostaja mesto New York z več kot 92.000 okuženimi in do včeraj 2373 mrtvimi. Mesto se sooča s hudim pomanjkanjem mask, ventilatorjev in zdravniških halj. Župan New Yorka Bill de Blasio pa je napovedal sodelovanje s hoteli, da bi zagotovili dodatnih 65.000 postelj do konca aprila. Dogajanje je guverner zvezne države New York Andrew Cuomo komentiral z besedami: »Najbolj kruta ironija je, da je ta država zdaj odvisna glede izdelave opreme od Kitajske.« Za zdaj ne pomagajo tviti Trumpa, ki je General Motorsu zabičal, naj začne v tovarni v Ohiu izdelovati ventilatorje.

Žarišča (p)ostajajo tudi druga mesta, denimo New Orleans, Chicago in Detroit, potencialno tudi mesta v Kaliforniji. Trump razmišlja, da bi med žarišči prepovedal letalske polete.

Vodilnega strokovnjaka morajo varovati zaradi groženj

Dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni (NIAID) in vodilni ameriški strokovnjak, je sicer dejal, da se številki 240.000 smrtnih žrtev lahko izognejo, če bodo ukrepi delovali še bolje. Ameriške projekcije so namreč pokazale, da bi pandemija vzela od 1,5 milijona do 2,2, milijona življenj v ZDA, če ne bi bilo nobenih ukrepov. Dodal je, da resničnega preobrata ne bo, dokler ne iznajdejo cepiva.

Fauci, ki je pogosto ob Trumpu na tiskovnih konferencah, je sicer v ZDA postal medijska zvezda zaradi jasnega in neolepšanega predstavljanja položaja. Ko je Trump prejšnji torek govoril o možnosti konca ukrepov za veliko noč, je Fauci dejal: »Treba je biti realen in razumeti, da urnika ne sestavljamo mi. Sestavlja ga virus.« Zdaj je že jasno, da je imel prav. Fauci je bil zato na družbenih omrežjih deležen kritik in politiziranja, da je privrženec Hillary Clinton, stvar pa je šla tako daleč, da ga zaradi številnih groženj zdaj osebno varujejo.

Demokrati prestavili konvencijo

Kriza v Ameriki ni brez politične dimenzije v letu predsedniških in kongresnih volitev. Tesna večina vprašanih podpira Trumpovo ravnanje v krizi, vprašanje pa je, kako bo naprej zaradi ekonomskih posledic – pretekli teden je status brezposelnosti prijavilo kar 6,6 milijona Američanov.

Na drugi strani povsem zasenčeni demokrati iščejo pot v ospredje. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je tako včeraj napovedala oblikovanje posebnega odbora za nadzor ukrepov oblasti ob pandemiji. Pričakovati je, da bo odgovornost za krizo postala velika politična tema, o kateri se bodo pisale knjige, ko bo najhujše mimo. Tednik The Nation je v sredo objavil dokument Pentagona z začetka januarja 2017, dva tedna pred tem, ko je Trump zasedel položaj, v katerem piše, da je verjetno največja grožnja državi s področja nalezljivih bolezni nova bolezen dihal. Izrecno opozarja, da bo največji problem pomanjkanje mask, rokavic in ventilatorjev za predihavanje in bolniških postelj. Opozarja tudi na globalno tekmo za cepivo. Vse se torej uresničuje, pri čemer je bilo podobnih opozoril še nekaj.

Demokrati so zaskrbljeni tudi zato, ker je njihov verjetni predsedniški kandidat Joe Biden povsem potisnjen v ozadje. Včeraj so tudi sporočili, da svojo strankarsko konvencijo prestavljajo z julija na avgust.