Odpoved Wimbledona, za mnoge največjega teniškega turnirja na svetu, v vsakem primeru pa enega izmed največjih štirih tekmovanj, je še ena v nizu najodmevnejših žrtev pandemije koronavirusa. Britanci so storili vse, da bi 134. izvedli turnir na sveti travi, kot imenujejo wimbledonski turnir, ki naj bi bil na sporedu med 29. junijem in 12. julijem. Toda negotovost razmer jim je preprečila morebitno izvedbo v drugih rezervnih terminih.

Pred dvema tednoma so Angleži vse bolj na glas razmišljali, da bi Wimbledon potekal v času odpadlih olimpijskih iger v Tokiu, se pravi konec julija in v začetku avgusta. Zavedali so se, da bi bil kasnejši termin težko izvedljiv, saj so dnevi v Londonu konec poletja precej krajši kot v tradicionalnem terminu. Londonski turnir je dobil nadomestni termin, in sicer med 28. junijem in 11. julijem 2021.

»Odločitve nismo sprejeli zlahka. Od januarja, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, smo se zavedali resnosti položaja ter posledic. Takšnih razsežnosti pandemije pa si res nismo predstavljali. Naša naloga ni zgolj organizacijska. Skrbeti moramo tudi za zdravje obiskovalcev, zato smo morali sprejeti edini logičen sklep. Letos smo prvič po letu 1945 izgubili bitko za izvedbo turnirja. Zagotavljam pa vam, da nas čaka svetla prihodnost,« za je BBC povedal predsednik All England Cluba Ian Hewitt.

Med igralci, ki so najtežje sprejeli odpoved turnirja, je osemkratni zmagovalec Roger Federer. Zmagovalec dvajsetih turnirjev največje četverice bo avgusta dopolnil 39 let, pred tem pa si je zadal cilj, da bo vse svoje misli in znanje usmeril k še eni turnirski zmagi v Wimbledonu. »Zelo sem potrt. Toda odločitev moram spoštovati in živeti naprej,« sporoča Roger Federer, ki je imel v lanskem finalu proti Srbu Novaku Đokoviću dve zaključni žogici. Spomini na lanski turnir so lepi tudi skozi oči slovenskega tenisa. Kaja Juvan se je s kvalifikacijskimi zmagami proti Grkinji Valentini Grammatikopoulou, Turkinji Basak Eraydin in Američanki Christini McHale uvrstila na glavni turnir, kjer je bila v prvem krogu boljša od Čehinje Kristine Pliškove. V drugem krogu je Ljubljančanka dobila prvi niz proti Sereni Williams ter svetu pokazala svoj izjemen talent. V drugi krog se je uvrstila tudi Tamara Zidanšek. Še uspešnejša je bila Polona Hercog, ki se je prebila v tretji krog, v katerem pa proti 15-letni Coco Gauff ni izkoristila številnih priložnosti za dosego največjega posamičnega uspeha v karieri.

Kar je najboljši slovenski igralec Aljaž Bedene napovedoval že konec prejšnjega tedna, se je ta teden tudi uresničilo. Mednarodna teniška združenja WTA, ATP in ITF so odpovedala vse teniške turnirje do 13. julija, kar pomeni, da je po peščeni sezoni odpadla tudi celotna travnata. Vse kaže, da bo pretežni del teniške sezone potekal na trdi podlagi. Izjema naj bi bil le Roland Garros, ki so ga pariški organizatorji prestavili v čas med 20. septembrom in 4. oktobrom.