V kmetijski svetovalni službi v Ajdovščini se bojijo, da je pozeba škodo naredila tudi v vinogradih.

Kmetijski svetovalec kmetijsko svetovalne službe Ajdovščina Rajko Črv je za STA povedal, da so zaradi nizkih temperatur pozeble vse sadne vrste, ki so v tem času cvetele ali brstele. Točen obseg škode po pozebi bo viden v prihodnjih dneh, ko se bodo temperature nekoliko dvignile in se bo vegetacija nadaljevala.

Podatki na Agro-meteorološkem portalu Slovenije kažejo, da je bilo ponoči v Vipavski dolini zelo mrzlo za april. Meteorološka postaja v Potočah je tako zabeležila okoli -4 stopinje Celzija vse od polnoči naprej, med 5. in 6. uro zjutraj pa se je temperatura spustila še niže, celo do -6,6 stopinje Celzija. Na Slapu je bila izmerjena temperatura sicer nekoliko višja, kljub temu se je spustila vse do -4,8 stopinje Celzija.

O pozebi in trenutnih razmerah je kmetijska svetovalna služba že obvestila vodstva prizadetih občanih, njihovo ukrepanje pa bo znano po znanem obsegu škode.

V Goriških Brdih tokrat ni bilo hujše pozebe, ta je svoje naredila že v preteklem tednu, ko so v nižjih legah pomrznili kakiji,breskve in jagode. Po neuradnih podatkih posavskih sadjarjev so nizke jutranje temperature zadnjih dni, ki so se ponekod spustile tudi do -8 stopinj Celzija, huje prizadele tamkajšnje sadovnjake, tako nasade koščičarjev kot drugega sadnega drevja. Škodo, ki se bo v glavnini pokazala prihodnje dni, sicer še ocenjujejo, prve grobe ocene s terena pa bodo znane v začetku prihodnjega tedna.