Po tem ko so ameriške oblasti avgusta lani odkrile najdaljši predor za tihotapljenje droge iz Mehiko v ZDA doslej, so sredi marca znova naletele na zlato jamo. Zvezni agenti so v skladišču v San Diegu v Kaliforniji zasegli okoli dve toni drog, ki so jih v ZDA iz mehiške Tijuane pretihotapili po skrivnem tunelu. Našli so 590 kilogramov kokaina, 40 kilogramov metamfetaminov, okoli osem kilogramov heroina, nekaj manj kot tono in pol marihuane ter nekaj več kot kilogram fentanila. Droge bi tihotapcem v »maloprodaji« prinesle kakšnih 28 milijonov evrov, z njihovim zasegom pa so karteli utrpeli veliko izgubo. Kako dolgo so tunel uporabljali, ni znano, zagotovo pa več mesecev.

Tuneli pod Trumpovim zidom

Policisti so bili presenečeni nad sofisticiranim, okoli 600 metrov dolgim predorom, ki leži na globini desetih metrov pod zemljo – kakšen meter širok tunel ima utrjene stene, urejeno ventilacijo, pa tudi razsvetljavo in tirnice, po katerih so lahko prevažali večje količine prepovedanega blaga, so sporočili iz ameriške carine in obmejne straže. »Predor kaže na veliko odločenost tolp, da se izmuznejo mejnemu nadzoru in v naše skupnosti prinesejo smrtonosna mamila. Naših zadnjih nekaj odkritij pa kaže, kako predani smo mi pri lovu nanje in pri varovanju naših skupnosti,« je ekipno delo različnih ameriških agencij pohvalil posebni agent John W. Callery.

Avgusta lani so oblasti odkrile najdaljši, 1,3 kilometra dolg tunel, ki je prav tako povezoval industrijsko cono mehiške Tijuane s skladiščem v San Diegu. Na več kot dvajsetih metrih globine se je pod »varovalnim« zidom predsednika Donalda Trumpa vila pot za nezakonite droge, opremljena z dvigalom, sistemom za prevoz vozičkov in sistemom za drenažo. Mehiški karteli so zaradi vse večjega mejnega nadzora prisiljeni svoje dobrine tihotapiti pod zemljo. Kot kažejo posnetki in fotografije predorov, so odločeni, da bodo vedno korak pred sovražniki, ameriškimi agenti.