Ena oseba je včeraj umrla, skupno število umrlih zaradi novega koronavirusa je bilo tako ob koncu dneva 16.

Število okuženih v šmarskem domu upokojencev še naprej narašča

Število okuženih v domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah še naprej narašča, nekaj oseb, ki so zbolele za covidom-19, pa se je že pozdravilo, je neuradno izvedela STA. Koliko je danes okuženih v domu, ne razkrivajo. V sredo je bilo okuženih 60 stanovalcev in 15 zaposlenih, od tega jih je pet hospitaliziranih v celjski bolnišnici.

Doslej je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo šest stanovalcev doma.

Po navedbah štaba Civilne zaščite zahodne Štajerske so okuženi zaposleni v domači izolaciji, vsi okuženi stanovalci pa so nameščeni v izoliranem delu doma. Glede na število obolelih zaposlenih se v šmarskemu domu upokojencev soočajo s pomanjkanjem oskrbovalnega kadra. Zato jim v sredo na pomoč priskočilo pet zaposlenih iz Zdravstvenih domov Šmarje pri Jelšah, Celje in Slovenske Konjice ter štirje zaposleni iz Medical centra Rogaška. Iz zdravilišča v Rogaški Slatini so danes sporočili, da imajo oblikovani dve ekipi, ki se v 13-urnem delovniku v šmarskem domu upokojencev dnevno izmenjujeta.

Ljubljanska urgenca z novo vstopno točko za bolnike s sumom na covid-19

Bolnike, ki bodo potrebovali urgentno zdravljenje, hkrati pa jih sumijo na okužbo s covidom-19, v UKC Ljubljana prosijo, naj na urgenco vstopajo skozi zadnja vrata. Zagotavljajo, da imajo vzpostavljene protokole za njihovo zdravljenje, želijo pa jih ločiti od zdravih bolnikov. V UKC Ljubljana se sicer trenutno zdravi 53 okuženih bolnikov. Po besedah Mateje Logar z ljubljanske infekcijske klinike se število bolnikov na navadnih oddelkih še naprej dnevno povečuje, v blagem porastu pa je tudi število bolnikov na intenzivnih oddelkih. Na infekcijski kliniki je trenutno na navadnih oddelkih hospitaliziranih 33 bolnikov, na dodatni lokaciji na ortopedski kliniki pa šest bolnikov. V intenzivni enoti je trenutno 14 bolnikov, od tega jih je 13 mehansko ventiliranih, je pojasnila Logarjeva in dodala, da v intenzivni enoti prevladujejo bolniki, ki so starejši od 60 let, večina pa jih ima eno ali več pridruženih bolezni. Izjema je 38-letni bolnik, ki je tudi najmlajši. Tudi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar je izpostavil, da v zadnjih dneh število okuženih še vedno postopno raste, a ne tako skokovito kot pred tem. "Ti podatki so za nas seveda vzpodbudni, a še ne dajejo možnosti dokončne ocene, kje in kako smo," je dodal.

V UKC Ljubljana so danes z Zdravstvenim domom Ljubljana vzpostavili skupno vstopno točko na urgenco za vse paciente s simptomi ali s potencialnimi kontakti. Še vedno sicer veljajo navodila, da ljudje, preden obiščejo zdravnika ali urgenco, če res niso življenjsko ogroženi, najprej pokličejo, je v današnji izjavi poudaril koordinator covid-19 urgence Peter Radšelj. "Veliko pacientov na urgenco prihaja zaradi svoje osnovne bolezni in tudi med njimi so tisti, ki so lahko okuženi s tem virusom in ljudje, ki imajo zelo nizko verjetnost okužbe, zato želimo te bolnike ločiti," je pojasnil. Dosedanji vstop ostaja odprt za vse bolnike, ki ne kažejo znakov viroze in niso imeli tveganih stikov, pa tudi za vse življenjsko ogrožene paciente, ki bodo pripeljani z reševalnimi vozili. Zdravnik Uroš Tominc je dodal, da bo obravnava bolnikov na urgenci za tiste, ki kažejo simptome, enaka, samo pristop bo nekoliko drugačen. "Naredila se bo prva triaža, vzel se bo bris na virus in potem bodo obravnavani v prostorih urgence, kot bi bili sicer," je pojasnil.

Enako velja tudi za zdravstvene domove. Vse, ki kažejo znake oz. sum na okužbo, naprošajo, da vstopajo na zadnji vhod.

V največji zdravstveni ustanovi v državi se medtem po besedah generalnega direktorja pripravljajo tudi na naslednje korake, ki bodo vezani na vzpostavitev obravnave pacientov, ki so bili zaenkrat odpovedani. "Vemo, da ti doma čakajo in da potrebujejo naše storitve, da ne rečem zdravljenje," je izpostavil Poklukar. Dotaknil tudi izplačevanja dodatkov zdravstvenim delavcem v času epidemije in pojasnil, da bodo v UKC sledili zakonskim predpisom ter nagradili tiste, ki so prekomerno obremenjeni in izpostavljeni v času epidemije. "Skupaj s predstavniki zaposlenih bomo še danes naslovili na komisijo za tolmačenje kolektivne pogodbe za javni sektor vprašanje, kaj je pravilno in kateri zaposleni naj bi dodatek dobili, saj je pomembno, da vzpostavimo enoten sistem za celo državo," je poudaril Poklukar. Po njegovih besedah je pomembno, da zaposleni dobijo, kar jim pripada, bolnišnica pa si ne sme privoščiti, da njihove odločitve pozneje ne bi vzdržale inšpekcijskih ali sodnih presoj.

V ljutomerskem domu starejših občanov potrjenih novih 11 okužb

V domu starejših občanov (DSO) Ljutomer so potrdili še 11 okužb z novim koronavirusom. Število okuženih se je tako povzpelo na 33. Kot je danes dejal direktor doma Tomislav Nemec, mora o primernosti prostorov odločiti epidemiološka služba, sicer pa bodo, kot dodaja, naredili vse, kar je možno. Težave, kot je dejal Nemec, rešujejo po korakih, kot je dogovorjeno s strokovnjaki.

V javnosti pa je zakrožilo pismo občanov Ljutomera in svojcev varovancev doma, ki zahtevajo ukrepanje. Kot pišejo, obstajata upravičena skrb in strah 4000 ljudi, ki živijo v mestu Ljutomer, da so ogroženi. Zato je nujno ukrepanje, da se virus ne bo širil tako hitro. "Vodstvo DSO že od petkove okužbe pričakuje, da obolele preselijo v športno dvorano, ki je popolnoma neustrezen prostor, saj nima možnosti za ločevanje ljudi, opreme za skrb za bolnike ali ustrezno število sanitarij in tušev. Dodatno skrb pa utemeljujemo s tem, da so se stanovalci doma starejših občanov še 27. marca sprehajali zunaj stavbe in po poročanju občanov tudi po mestu," so še dodali v pismu. Domu starejših tudi očitajo, da so v jedilnico vstopali zaposleni iz drugih podjetij ali organizacij ter da so razvažali malice približno 30 občanom. "Zaskrbljeni smo tudi za zaposlene, ker nam sporočajo, da jim ni jasno povedano, kdo vse je bil v stiku z okuženimi in kako naj ustrezno ukrepajo, da zavarujejo sebe in svoje družinske člane, med katerimi je veliko otrok. Prav tako ni informacije, ali se je vodstvo, ki je bilo v stiku z virusom, testiralo na okužbe in ustrezno zavarovalo," še piše v pismu.

Pomurska podjetja soboški bolnišnici podarila medicinski ventilator in zaščitne komplete

Pomurska podjetja v okviru tamkajšnje regijske gospodarske zbornice so soboški bolnišnici podarila medicinski ventilator in 16 kompletov osebne varovalne opreme za zdravstveno osebje v skupni vrednosti nekaj več kot 80.000 evrov. Varovalno opremo so dobili v sredo, ventilator bodo maja.