Ornitologa iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) sta pred dobrima dvema tednoma po pozivu članov lovske družine Črešnjevec odšla na Štajersko. Pri zadrževalniku Medvedce pri Pragerskem so namreč naleteli na obnemogli večji ujedi. Skupaj so prečesali njivo in naleteli na prvega belorepca (Haliaeetus albicilla). »Bil je v izjemno slabem stanju, ni mogel leteti, sfrfotal je dobra dva metra, nato pa z razprtimi perutmi obnemogel,« so na DOPPS opisali stanje prvega od ptičev. Drugega so našli manj kot pol kilometra stran. »Ta se je s tal sicer dvignil in poletel, a le za 20 metrov, nakar je omagal,« so dodali v društvu. Ornitologa sta ptici ujela in ju odpeljala v veterinarsko oskrbo v zavetišče za prostoživeče živali na Muti. Mlajši od ptičev je bil opremljen z madžarskim obročkom z maja 2017, ki so mu ga nadeli v madžarskem kraju Balatonlelle.

Ko so ju našli, sta bila belorepca obnemogla, blatna in umazana, zato ornitologi predvidevajo, da sta bila tam že vsaj dober dan. »Sumimo, da sta bila zastrupljena, na kar so kazali tudi njuni klinični znaki ob najdbi, torej nekoordinirano gibanje, slabotnost, mišično-živčne kontrakcije in pospešeno gibanje,« svoje mnenje razlagajo na DOPPS. Predvidevajo, da je strup verjetno deloval počasi, a poudarjajo, da pri takšni zastrupitvi živali izjemno trpijo.

»Kdo točno je krivec za njuno zastrupitev, zelo težko rečemo, ker nimamo nobenih konkretnih dokazov,« pravi Tjaša Zagoršek iz DOPPS. So pa zadevo v obravnavo predali policiji v Slovenski Bistrici, kjer preiskava še poteka. »Kri belorepcev smo poslali na preiskave v tujino, a na rezultate še čakamo,« še dodaja. Ptiča sicer dobro okrevata, kot kaže, ju bo mogoče vrniti v naravo, so optimistični v društvu.

Zastrupljenih do 500 ptic na leto

Zastrupitve ptic na Dravsko-Ptujskem polju sicer niso redkost. Pred petimi leti so ugotovili nezakonito zastrupitev petih rjavih lunjev in krokarja na območju Nature 2000 Črete. Drugi primer množične zastrupitve ptic se je pripetil aprila 2018, ko je na območju Ptujskega jezera poginilo 167 rečnih galebov in pet ujed, v manjšem obsegu se je zastrupitev ponovila pred letom dni. Vzrokov zastrupitve jim kljub preiskavam ni uspelo odkriti, dopuščajo pa možnost, da je zaradi podobnega vzorca v vseh teh primerih enak.

V DOPPS ocenjujejo, da je v Sloveniji zastrupljenih od sto do petsto ptic na leto. Take primere je težko odkrivati, saj so razpršeni, obenem pa jih ljudje ne prepoznajo kot prekršek, ki bi ga bilo treba prijaviti. S to problematiko se v društvu zadnji dve leti ukvarjajo tudi v sklopu projekta Adriatic Flyway 4 – Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti.