Okoli 300.000 Dunajčanov, ki so starejši od 65 let, je v minulih dneh v svoje poštne nabiralnike dobilo obvestilo, da lahko zaprosijo za dobropis v vrednosti 50 evrov. Vrednostne bone bodo lahko dunajski upokojenci izkoristili za prevoz do lekarne ali trgovine, pa tudi do zelenih površin na obrobju mesta. »Z boni za taksije se bodo starejši ljudje lahko peljali po nujnih opravkih in tako zmanjšali možnost okužbe na sredstvih javnega prevoza,« je odločitev za ukrep, ki ga je soglasno sprejel tudi mestni svet, razložil dunajski župan Michael Ludwig.

Na ljubljanski mestni občini o podobnem ukrepu za zdaj ne razmišljajo. »V Ljubljani takega dobropisa za taksi službo za starejše ne bomo podarili. Starejše, ki so v tem primeru ogrožena populacija, pozivamo, naj ostanejo doma, in veseli nas, da je v Ljubljani močno prisotna solidarnost, ki to tudi omogoča,« so pojasnili na občini, kjer so se zagotavljanja lažjega prevoza starostnikom lotili drugače. Vsem starejšim občanom svetujejo, naj za prevoz do zdravnika, trgovine ali lekarne najprej prosijo za pomoč družinske člane, prijatelje ali sosede. Če te možnosti nimajo, pa se lahko za nujen izredni prevoz obrnejo tudi na ljubljansko območno enoto Rdečega križa Slovenije. Ta prevoze organizira prek telefonske številke 040 788 698, prostovoljno pa jih izvajajo sodelavci Ljubljanskega potniškega prometa. »Med nujne izredne prevoze se štejejo predvsem prevozi do zdravnika, pošte, banke in podobno,« so pojasnili na občini.

Starostnike, ki bi potrebovali prevoz do trgovine, Rdeči križ poveže s humanitarnimi organizacijami, ki v tem času s prostovoljci pomagajo pri nakupu in dostavi osnovnih živil in potrebščin. Ob tem so na občini starostnikom, ki naj ne bi zapuščali svojih stanovanj, omogočili tudi dostavo hrane na dom. Obroke razvažajo vozniki LPP, do zdaj se jih je prostovoljni dostavi pridružilo že več kot dvesto.