Nogometni mrk se bo zaradi pandemije novega koronavirusa zavlekel tudi v junij. Evropska nogometna zveza (Uefa) pod vodstvom Aleksandra Čeferina bo izvršnemu odboru predlagala prestavitev vseh nedokončanih tekmovanj pod njenim okriljem globoko v poletje. Nogometna organizacija medtem vztraja, naj se prvenstva po Evropi končajo na igrišču in ne za zeleno mizo.

Uefa je minuli mesec že prestavila zaključne boje lige prvakov in lige Evropa, a trenutne razmere ne omogočajo, da bi nogometno sezono do konca junija spravili pod streho. Po videosestanku z generalnimi sekretarji vseh 55 članic evropske nogometne družine bo Uefa prestavila končnico najmikavnejših tekmovanj v julij in avgust, a uradnih datumov še niso potrdili. Lahko se zgodi, da bodo tekme potekale brez prisotnosti navijačev. V prvi polovici leta so skupaj z evropskim prvenstvom odpovedane tudi vse reprezentančne tekme. Dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo bodo tako na sporedu šele septembra. Slovenija bi ravno v teh dneh morala igrati prijateljski tekmi s Turčijo in Albanijo, glede na zadnje novice s sedeža Uefe pa odpade tudi dvoboj s Portugalsko konec maja v Stožicah. Na obračunu z aktualnimi evropskimi prvaki je Nogometna zveza Slovenije nameravala obeležiti stoletnico delovanja. Slovesni dogodek ob visokem jubileju se tako obeta decembra na tradicionalnem novoletnem sprejemu nogometne zveze.

Vrnitev nogometne žoge na stadione je povezana izključno z uspešnostjo držav pri zajezitvi novega koronavirusa, zato so možne naknadne spremembe z novimi prestavitvami tekmovanj. Uefa še vedno vztraja s priporočili, naj nogometne zveze med poletjem do konca izpeljejo ligaška prvenstva in poskrbijo za čim večjo regularnost tekmovanj. V Angliji preigravajo možnost, da bi preostalih devet krogov premier lige izpeljali na nevtralnem prizorišču, v Španiji pa so predlagali, da bi klubi po koncu epidemije odigrali tekme na vsakih 48 ur. Predlog je v nasprotju s pravili, a bodo o njem odločali nogometaši. Prestavitev tekmovanj bo vplivala tudi na pripravo koledarja v sezoni 2020/21, ki naj bi se začela šele oktobra. Uefa medtem že razmišlja o prilagoditvi sistema tekmovanj, saj v močno skrajšani sezoni vseh tekem ne bodo mogli izpeljati tudi zaradi prestavitve evropskega prvenstva v junij 2021.