V zadnjih dneh so napadli tri ekipe Televizije Slovenija. Prvo je pred dnevi verbalno napadel direktor občinske uprave Mestne občine Velenje Iztok Mori. Drugi primer se je zgodil v torek, ko je za zdaj neznani storilec v Ljubljani najprej verbalno grozil, nato pa grožnjo tudi uresničil in prerezal gume na vozilu snemalne ekipe.

Tretji primer se je zgodil danes zjutraj, ko so verbalno napadli ekipo oddaje Dobro jutro iz Regionalnega centra Maribor med snemanjem intervjuja na ulici v Mariboru. Zadnja dva omenjena primera je Radiotelevizija Slovenija prijavila policiji. V DNS so policijo pozvali, naj prijavi razišče.

Kriteriji naj bodo za vse enaki

»Če so napadi na katerokoli drugo poklicno skupino razumljeni kot nesprejemljivi, morajo vsaj enaki kriteriji veljati tudi za novinarje. Kot družba ne moremo pristati na razmere, v katerih verbalno in tudi fizično nadlegovanje postane običajno poklicno tveganje, ki so mu novinarji izpostavljeni pri svojem delu. Takšne razmere v demokratični družbi niso normalne in nanje ne pristajamo,« je v sporočilu za javnost zapisal upravni odbor DNS.

V DNS so sicer pripravili navodila za novinarje, ki so žrtve groženj in napadov, in pa protokol za uredništva za podporo novinarjem, ki so tarče spletnega nadlegovanja. Ob tem so v DNS novinarje znova pozvali, naj vse grožnje prijavijo policiji, delodajalce pa, naj novinarjem nudijo podporo.