Novosti:

- V torek potrjenih 39 novih okužb, opravljenih 1288 testiranj

- v bolnišnicah je 119 bolnikov

- Kacin: Dokler bo število okuženih naraščalo, ne bomo uspešni v boju proti virusu

- Kacin: Za razkuževanje celotne populacije bi rabili več let, gospodarska škoda bi bila ne predstavljiva

- Slovenija se je premaknila na 14. mesto po številu okuženih na število prebivalstva. To je eno mesto nižje, kjer se je nahajala do sedaj

- V domovih za starejše z novim koronavirusom okuženih 137 oskrbovancev in 30 zdravstvenih delavcev

- Ministrstvo za delo poziva svojce oskrbovancev v domovih za starejše, naj jih vzamejo v domačo oskrbo, če je mogoče

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je v današnji izjavi za javnost pojasnil, da se v primeru, da svojci sorodnika vzamejo v domačo oskrbo, ta ne more vrniti v dom pred koncem epidemije. Hkrati bodo vsi, ki se za to odločijo, prejeli ustrezne informacije in navodila. Sicer pa za zdaj še velja ureditev, da bo cena oskrbe starostnikov, ki jih bodo svojci v epidemiji vzeli v domačo oskrbo, ostala enaka, odštela se bo le cena hrane. A dodal, da »ureditev ni prilagojena izrednim razmeram, o tem bomo morali še odločati«.

V domove na pomoč zdravstveno usposobljene ekipe

Ob tem pa je poudaril, da na ministrstvu niso množično pozivali, naj sorodniki stanovalce jemljejo v domačo oskrbo, saj je to zelo zahtevno. Izpostavil je, da imajo stanovalci v domovih zelo dobro oskrbo, tamkajšnje ekipe pa pogosto naredijo še veliko več kot samo službo. Povedal je tudi, da so od regijskih koordinatorjev izvedeli, da je osebje v domovih, kjer je večje število obolelih, že zelo izmučeno. »V te domove bomo napotili zdravstveno usposobljene ekipe,« je dodal.

Po njegovih besedah so najbolj izčrpani zaposleni v domu za starejše v Šmarju pri Jelšah in v Metliki, kjer imajo tudi največ okuženih, zato bodo tja najprej poslali pomoč delavcev, ki so usposobljeni za zdravstveno nego.

Cilj je v domovih zagotoviti ločeno bivanje

Sicer pa so na današnjem sestanku tudi iskali rešitve oziroma načine, kako v domovih zagotoviti ločeno bivanje in tudi ločeno delo za tri skupine oskrbovancev. V enem delu naj bi prebivali zdravi stanovalci, v drugem tisti s sumom okužbe na novi koronavirus, v tretjem pa oboleli za covidom-19.

»Pomembno je, da skupnost socialnih zavodov, ki združuje vse domove, upošteva te smernice in se po njih ravna. Smo pa bili seznanjeni s tem, da vsi domovi oziroma veliko od njih zaradi specifike gradnje ali drugih specifik ne morejo zagotoviti primerne organizacije dela, da bi čim bolj preprečili širjenje,« je pojasnil Cigler Kralj. Dejal je, da razmišljajo o alternativnih rešitvah, nekaj so jih lokalni koordinatorji že predstavili. Dodal je, da so v tesnem stiku s Skupnostjo socialno-varstvenih zavodov.

V Sloveniji so v torek opravili 1288 testov za novi koronavirus. Potrjenih je bilo 39 primerov okužbe, kar pomeni, da se je število ljudi s potrjeno okužbo povzpelo na 841. Zaradi covida-19 je hospitaliziranih 119 bolnikov, od teh jih je 31 na intenzivni negi.

Ministrstvo: Če je mogoče, naj svojci oskrbovance iz domov za starejše vzamejo v domačo oskrbo

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti poziva svojce oskrbovancev v domovih za starejše, naj jih za čas epidemije vzamejo v domačo oskrbo, če je to mogoče. V domovih je z novim koronavirusom sicer okuženih 137 oskrbovancev in 30 zaposlenih, je danes pojasnila državna sekretarka na ministrstvu Mateja Ribič.

»Predstavljamo si vašo stisko in vas razumemo, da vam mora biti v teh časih izredno težko. Naša prva skrb je, da so stanovalci v dobrih rokah in da jih zaščitimo,« je Ribičeva na novinarski konferenci sporočila svojcem oskrbovancev.

V domovih so zato sprejeli vrsto organizacijskih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. Spomnila je na prepoved obiskov in razkuževanje čevljev na vhodu. Zaposleni, ki jim ob prihodu merijo telesno temperaturo, na delo prihajajo z zamikom, da se ne srečujejo v garderobah. Vse pokretne stanovalce pa so pozvali, da ne odhajajo iz domov, saj bi lahko prenesli okužbo na ranljivejše oskrbovance, je naštela.

Na ministrstvu se ob tem zavedajo tudi problema zaščitne opreme. »Zagotavljam, da jo vsi domovi, ki jo nujno potrebujejo, tudi dobijo,« je zatrdila državna sekretarka. Opreme, ki jo delijo na okoli tri dni, pa ne morejo dajati na zalogo, je opozorila.

Na ministrstvu so danes pozdravili torkov poziv direktorja Klinike Golnik Aleša Rozmana, naj družinski člani, ki to lahko storijo, pokretne stanovalce vzamejo v domačo oskrbo. Domovi so sedaj namreč polni, z nekaj sproščenimi kapacitetami pa bi lažje pripravili prostor za izolacijo in tako bolj učinkovito zajezili širjenje okužbe, je pojasnila.

Socialne pravice iz javnih sredstev se samodejno podaljšajo do konca aprila

Prejemnikom socialnih pravic iz javnih sredstev se v skladu z interventnim zakonom, ki je začel veljati danes, pravice samodejno podaljšajo s konca marca do konca aprila. Pravice bodo podaljšane, tudi če center za socialno delo o tem še ni odločil in ni vročil odločbe upravičencu, je navedeno na spletni strani Centrov za socialno delo Slovenije.

Med hospitaliziranimi s covidom-19 nekaj več kot četrtina v intenzivni negi

V štirih bolnišnicah po državi, kjer obravnavajo bolnike s covidom-19, je danes hospitaliziranih skupaj 111 bolnikov, od tega največ v ljubljanskem kliničnem centru. Na enotah intenzivne terapije je 31 bolnikov, sporočajo iz bolnišnic.

Vlada zamenjala predstavnike ustanovitelja v svetu NIJZ

Vlada je na dopisni seji razrešila še tri člane sveta Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so bili tja imenovani kot predstavniki vlade. Na njihovo mesto je za preostanek mandata, do 5. marca 2022, imenovala Roka Tavčarja, Mateja Forteja in Matjaža Vrtovca. S tem so zamenjani vsi štirje predstavniki vlade v svetu.

Vlada je na današnji dopisni seji razrešila Branka Bregarja, Blanko Česnik Wolf in Tomaža Rusimoviča. Že 17. marca pa je razrešila Tatjano Lejko Zupanc in namesto nje imenovala Matejo Lesar.

Razkuževanje javnih površin za zdaj v le nekaj občinah

V občinskih združenjih posebnih priporočil občinam glede razkuževanja javnih površin za zajezitev širjenja novega koronavirusa niso sprejemali. Tako se občine same odločajo za ta ukrep in v kakšnem obsegu ga bodo izvajale. Zanj se je doslej odločilo manjše število občin, med mestnimi so to Koper, Nova Gorica in Kranj, so pojasnili za STA.

V UKC Maribor nov vnos virusa v območje brez okužbe

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so zabeležili nov vnos virusa covid-19 v območje, kjer se zdravijo bolniki z drugimi boleznimi in brez okužbe. Okuženi je bil bolnik s hudimi poškodbami prsnega koša. Prvo testiranje na okužbo z novim koronavirusom je pokazalo, da je negativen, po drugem testu pa se je izkazalo, da je pozitiven.

Kot danes sporočajo iz kliničnega centra, so sprejeli vse ustrezne ukrepe.

Prvi takšen vdor okuženega bolnika v t. i. belo območje so zabeležili v petek. Tudi takrat je bil bolnik ob sprejemu v bolnišnico negativen na testu za covid-19, zato je bil zaradi svoje osnovne bolezni napoten v belo območje. Šele dan pozneje je bil pozitiven, kar po besedah direktorja UKC Maribor Vojka Flisa kaže na zelo zahrbtno naravo tega virusa.

Dodal je, da so bili na tak scenarij pripravljeni, saj zdravstvene ustanove zaradi narave virusa in testiranj ni mogoče popolnoma zatesniti pred njegovim vdorom. Zaradi omenjenega dogodka so bili prisiljeni poslati v izolacijo dodatnih 20 zaposlenih, prostore so razkužili, potem pa so lahko normalno delali naprej.

V UKC Maribor imajo trenutno hospitaliziranih 32 pacientov, ki so okuženi z novim koronavirusom, od tega jih je devet v intenzivni enoti. Vseh devet je na respiratorjih.

Trenutno je zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov preventivno v domači izolaciji 54 zaposlenih. Gre za vse zaposlene v tem kliničnem centru, ne zgolj za zdravstveno osebje. Nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih niso zaznali.

So pa v torek z veseljem prejeli in prevzeli pošiljko desetih medicinskih ventilatorjev, ki jih že pripravljajo za uporabo.

Število umrlih v šmarskem domu upokojencev poraslo na šest

Zaradi okužbe z novim koronavirusom sta v torek umrla še dva oskrbovanca iz šmarskega doma upokojencev. Prvi, ki je imel še druge pridružene bolezni, je umrl v celjski bolnišnici, drugi pa v domu. Skupno število umrlih oskrbovancev doma se je tako povzpelo na šest.

Po zadnjih dostopnih podatkih je v šmarskem domu starejših okuženih že 60 stanovalcev in 11 zaposlenih. Šest stanovalcev pa je na hospitalizaciji v celjski bolnišnici.

Vsi okuženi stanovalci so nameščeni v izoliranem delu doma, zaposleni pa so v domači izolaciji. Vsi oboleli kažejo rahle klinične znake bolezni s covidom-19.

V ljutomerskem domu starejših šest novih okužb

Število okuženih varovancev z boleznijo covid-19 v domu za starejše v Ljutomeru še vedno narašča. Od 30 stanovalcev, ki so jih testirali v torek, je bilo pozitivnih šest, tako da jih je skupno že 22. Med njimi je 20 stanovalcev in dve zaposleni.