V Veliki Britaniji je zaradi covida-19 umrl 13-letnik, so zdravstvene oblasti sporočile v torek, ko so poročale o največ smrtnih žrtvah bolezni v enem dnevu, 381. Deček je umrl v ponedeljek v bolnišnici v Londonu in naj bi bil najmlajša žrtev epidemije novega koronavirusa v državi.

Njegova družina je sporočila, da so Ismaila Mohameda Abdulwahaba odpeljali v bolnišnico, ko je imel ob drugih simptomih tudi težave z dihanjem. Priključili so ga na ventilator in nato dali v umetno komo, a je žal umrl v ponedeljek dopoldne. Boj s koronavirusno boleznijo 19 na Otoku je doslej izgubilo skupno 1789 ljudi.

V Veliki Britaniji so v zadnjih 24 urah zabeležili 563 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, prvič več kot 500 v enem dnevu. Skupno je v Veliki Britaniji za to boleznijo umrlo 2352 ljudi.

Britanski znanstveniki ocenjujejo, da bodo učinki ukrepov vidni v dveh do treh tednih. Napovedujejo pa, da se življenje morda ne bo vrnilo v normalne tirnice najmanj šest mesecev.

V Franciji že preko 4000 smrtnih žrtev covida-19

V Franciji je za koronavirusno boleznijo 19 umrlo že več kot 4000 ljudi. V zadnjih 24 urah jih je boju s covidom-19 podleglo 509, kar je največ v enem dnevu od izbruha epidemije v državi, skupno je umrlo 4032 ljudi, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil predstavnik zdravstvenih oblasti Jerome Salomon.

V Srbiji 1060 okuženih, med umrlimi tudi državni sekretar

V Srbiji so danes do 15. ure zabeležili 1060 obolelih, je potrdila namestnica direktorja instituta za javno zdravstvo Srbije Darija Kisić Tepavčević. Od torka od 15. ure je umrlo še pet oseb, med katerimi je tudi državni sekretar na ministrstvu za varstvo okolja Branislav Blažić, so poročali srbski mediji.

Na Hrvaškem največje dnevno povečanje števila obolelih za covidom-19

Na Hrvaškem je 963 okuženih, samo v zadnjih 24 urah pa so zabeležili 96 novih okužb. Gre za najvišje dnevno povečanje števila okuženih na Hrvaškem po 25. februarju, ko so zabeležili prvi primer okužbe, je povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš.

V Franciji zaradi kršitev karantene izrekli 359.000 opozoril

Policija je od uvedbe karantene v Franciji 17. marca zaradi epidemije novega koronavirusa izvedla 5,8 milijona kontrol spoštovanja ukrepov, izrekli so 359.000 opozoril zaradi kršitev, je danes sporočil notranji minister Christophe Castaner. Prebivalce pa je pozval, naj med prihajajočimi šolskimi počitnicami nikar ne potujejo. »Med karanteno ne odhajamo na počitnice,« je opozoril v pogovoru za francoski televizijski kanal LCI.

V Iranu za covidom-19 umrlo že več kot 3000 ljudi

V Iranu so v zadnjih 24 urah zabeležili 138 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, s čimer je število vseh umrlih za to boleznijo v državi preseglo 3000. Iranski predsednik Hasan Rohani pa je dejal, da so ZDA ob pandemiji covida-19 zamudile zgodovinsko priložnost, da odpravijo sankcije proti Teheranu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Španiji že več kot 100.000 okuženih in več kot 9000 smrtnih žrtev

V Španiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 864 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, kar je doslej največ v enem dnevu, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Skupno je v Španiji za covidom-19 umrlo 9053 ljudi. Število okuženih z novim koronavirusom pa se je povzpelo na 102.000, v zadnjem dnevu so potrdili 8000 novih okužb. V Španiji je število smrtnih žrtev preseglo 800 že peti dan zapored.

V zadnjih 24 urah so iz bolnišnic odpustili 3500 bolnikov, pri katerih so odkrili covid-19. Več kot 22.000 od skupno 51.000 ljudi, ki so se zaradi koronavirusne bolezni 19 zdravili v bolnišnicah, je že ozdravelo.

Najhuje prizadeta španska regija ostaja območje Madrida, kjer so potrdili 42,7 odstotka vseh okužb v državi ter 29,2 odstotka vseh smrtnih žrtev. Se pa bolezen hitro širi tudi v Kataloniji na severovzhodu Španije.

Hrvaška z elektronskimi prepustnicami za odhod od doma

Na Hrvaškem bodo uvedli elektronske prepustnice, saj so ugotovili, da državljani zlorabljajo papirnata dovoljenja za gibanje zunaj stalnega ali začasnega bivališča, ki so jih zaradi epidemije novega koronavirusa uvedli minuli teden. Pričakujejo, da bodo z e-prepustnicami vzpostavili boljši nadzor pri izdajanju teh dovoljenj. Minister za upravo Ivan Malenica je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu potrdil, da so se pojavljale zlorab pri izdajanju dovolilnic za nekatere izjeme pri prepovedi odhoda s stalnega ali začasnega bivališča. Prepoved so sprejeli v okviru ukrepov za upočasnitev širjenja novega koronavirusa.

Posebne dovolilnice so lahko dobili zdravstveni delavci, zaposleni v komunalnih, prometnih in infrastrukturnih podjetjih, delavci, ki potujejo na delo v drugo mesto, ter novinarji. Med izjemami so tudi državljani, ki morajo oditi od doma, ker skrbijo za svojce.

V Italiji podaljšali karanteno do 13. aprila

Italija je podaljšala karanteno zaradi pandemije novega koronavirusa do 13. aprila. Prvotno je bilo predvideno, da naj bi karantena, ki so jo razglasili 12. marca, veljala do 3. aprila. Skrb zbujajoče je stanje predvsem v italijanskim domovih za starejše občane. Podaljšanje karantene do 13. aprila, v okviru katere so razen izjemoma prepovedani odhodi od doma ter je zaustavljanja vsa nenujna proizvodnja, je danes v senatu potrdil italijanski minister za zdravje Roberto Speranza. Dodaja, da je s tem zavrnil govorice, da naj bi karanteno nameravali podaljšati do 4. maja.

Hkrati je italijanska vlada v torek zvečer sprejela omilitev karantene za otroke, čemur pa nasprotujejo v Lombardiji, ki jo je pandemija novega koronavirusa najhuje prizadela. "Upam, da državljani ne bodo spoštovali te neumne, nesmiselne in neodgovorne odločitve ter bodo ostali doma in se igrali z otroki," je dejal pristojni za zdravje v deželi Lombardija Giulio Gallera.

ZDA se pripravljajo na od 100.000 do 240.000 mrtvih zaradi koronavirusa

Vladni strokovnjaki za boj proti novemu koronavirusu ocenjujejo, da bo v ZDA zaradi pandemije umrlo med 100.000 in 240.000 ljudi, predsednik Donald Trump pa je Američane pozval, naj se pripravijo na dva huda tedna. Do torka zvečer se je v ZDA okužilo že 190.000 ljudi, umrlo pa jih je skoraj 4000. Ocene o številu smrtnih primerov predvidevajo, da se bodo Američani držali veljavnih navodil o družbenem distanciranju.

Madžarska vlada vendarle ne bo odvzela pristojnosti županom v izrednih razmerah

Madžarska vlada se je odločila umakniti predlog zakonskega dopolnila, ki županom v času izrednih razmer zaradi pandemije covida-19 odvzema pooblastila za odločanje, je danes sporočil vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas. Dodal je, da bodo župani imeli enake pristojnosti kot doslej, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Trump vidi luč na koncu predora

Trump je dejal, da bosta naslednja dva tedna zelo huda in da gre za življenje ali smrt. Američane je pozval, naj ubogajo navodila vlade. Vidi pa tudi že luč na koncu predora.

Najhuje je še vedno v državi New York, znotraj nje pa v mestu New York, kjer je 25 odstotkov vseh okužb v ZDA. V državi je več kot 76.000 okužb in 1550 mrtvih, v mestu pa več kot 43.000 okužb in 1096 mrtvih.

Naraščanje števila smrtnih primerov je preobremenilo celoten sistem mrtvašnic v bolnišnicah in pogrebne zavode. Trupla po bolnišnicah nalagajo z viličarji v tovornjake hladilnike, ki jih je zagotovila Zvezna agencija za posredovanje v nesrečah (Fema).

Floridski guverner DeSantis noče dovoliti pristanka turističnim križarkam

Guverner Floride Ron DeSantis je v torek izjavil, da njegova država ne more sprejeti odgovornosti za več kot 2000 potnikov in članov posadke z dveh turističnih križark Zaandam in Rotterdam, ki sta v lasti podjetja Holland America. Na obeh ladjah je okrog 300 ameriških državljanov. Zaandam je odplul na križarjenje iz Buenos Airesa 7. marca, en dan preden je State Department izdal opozorilo Američanom, naj se ne podajajo več na križarjenja in še preden se je DeSantis zavedel nevarnosti koronavirusa. Pred slabim tednom so po floridskih plažah še rajali ameriški študenti na spomladanskih počitnicah, DeSantis pa ni hotel zapreti plaž.

Bolsonaro priznava, da je koronavirus največji izziv za Brazilijo

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v torek priznal, da epidemija novega koronavirusa, ki jo je doslej označeval za majhno gripo in kritiziral omejevanje gibanja v boju proti njemu, predstavlja največji izziv sedanji generaciji. Vztraja pa pri tem, da boj proti virusu ne sme potopiti gospodarstva. "Virus je realnost. Soočeni smo z največjim izzivom naši generaciji," je dejal pozno v torek v televizijskem nagovoru, svojem četrtem o koronavirusu.

Tudi tokrat je dejal, da je življenja treba reševati, a da ne gre pozabiti na delovna mesta, saj se je treba boriti proti brezposelnosti, ki hitro narašča, predvsem med revnimi. "Stranski učinek ukrepov ne more biti hujši od bolezni," je prepričan. Tudi tokrat so Brazilci nasprotovanje njegovim izjavam izrazili na balkonih zgradb v mestih po državi z ropotanjem loncev.

V 210-milijonski državi državi je zaradi covida-19 umrla 201 oseba, več kot 5000 ljudi je okuženih, vrhunca epidemije pa oblasti ne pričakujejo pred koncem aprila.

Tajvan bo doniral 10 milijonov mask najhuje prizadetim državam v pandemiji covida-19

Tajvan bo doniral 10 milijonov zaščitnih mask najbolj prizadetim državam v pandemiji novega koronavirusa, je danes napovedala tajvanska predsednica Tsai Ing-wen. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva v Taipeiju, bodo sedem milijonov mask poslali 11 evropskim državam, med njimi Italiji, Španiji in Nemčiji, kjer so zabeležili največ okužb. Dva milijona mask bodo poslali ZDA, milijon pa 15 diplomatskim zaveznikom Tajvana. Na zunanjem ministrstvu niso pojasnili, kateri zavezniki bodo prejeli maske in koliko jih bodo dobili.