Danes mineva enaindvajseti dan, odkar se je letošnja sezona v ligi NBA zaradi pandemije koronavirusa prekinila. Ljubitelji najmočnejše košarkarske lige na svetu doživljajo že kar močno »abstinenčno« krizo, česar se zavedajo tudi vodstvo lige in ameriški nacionalni televizijski hiši ESPN in ABC. Slednji sta »klonili« pod pritiski javnosti in bosta že 19. aprila in ne junija, kot je bilo sprva predvideno, predvajali prvi del težko pričakovanega dokumentarnega filma o zadnji sezoni Michaela Jordana v dresu Chicaga, ki bo imel sicer kar deset delov.

Hkrati ljubitelji lige NBA kar »hlastajo« po novih informacijah, kdaj bi se tekmovanje lahko nadaljevalo. Mediji onkraj Atlantika pišejo, da bo liga morala ustvariti »mehurček«, v katerem bi bili varni igralci, trenerji, sodniki, spremljevalno osebje klubov in drugi, ki morajo biti prisotni za brezhibno potekanje tekem. Torej okolje, ki vsaj v prvi fazi ne bi vključevalo ne gledalcev ne potovanj, morda celo niti športne dvorane. Kot možnost se tako omenja kakšna od ogromnih hal za igralnice v Las Vegasu, ki bi jo predelali v igrišča za trening in glavno za tekmo, v hotelu nad njo pa bi prebivali vsi akterji na enem mestu, pa Bahami, kjer koronavirus ni v velikem razmahu, kot tudi ne v srednjem zahodu ZDA. Tam bi lahko uporabili kakšnega izmed študentskih kampusov. Kakšna bo na koncu odločitev, trenutno ne ve še nihče, a so v ligi NBA pripravljeni tudi na scenarij, po katerem bi finalno serijo igrala enkrat septembra, medtem ko lastnik Dallasa Mark Cuban osebno ocenjuje, da bi se lahko tekmovanja nadaljevala sredi maja.

Sezona 2019/20 bo zaradi pandemije koronavirusa tako za vedno ohranila status posebne, slovenski ljubitelji košarke pa si jo bodo zapomnili zaradi izjemnih predstav slovenskih predstavnikov Luke Dončića in Gorana Dragića, morda pa tudi kot začetek uspešne NBA-kariere Vlatka Čančarja. Dončiću je uspel izjemen prehod iz sezone novinca v drugo, saj je močno dvignil raven igre in bil večino časa tudi med glavnimi kandidati za najkoristnejšega igralca (MVP) sezone. Poškodbi gležnja in napor dolge sezone so v zadnjem obdobju naredili svoje, a je komaj 21-letni Ljubljančan vseeno pustil izjemen vtis. Ameriška športna mreža ESPN je tako pred kratkim naredila anketo med 70 priznanimi športnimi novinarji, ki so Dončića v kategoriji MVP uvrstili na visoko četrto mesto. Na prvem je Janis Antetokounmpo, na drugem LeBron James ter na tretjem James Harden.

Blizu kakšni izmed individualnih nagrad je tudi Goran Dragić, ki je bil v sezoni 2013/14, ko je takrat igral še za Phoenix, izbran za igralca, ki je najbolj napredoval. Tokrat je v igri za šestega moža leta, saj pri Miamiju blesti v vlogi igralca s klopi in je eden najbolj zasluženih za odlično sezono moštva s Floride. ESPN za šestega moža leta ni naredil ankete med novinarji, a posebno lestvico vodi kar nekaj spletnih strani, posvečenih ligi NBA. Ena izmed njih, sportskeeda.com, Dragića uvršča na četrto mesto. Na prvem je Lou Williams, ki je omenjeno nagrado osvojil že trikrat, na drugem Dennis Schröder in na tretjem Montrezl Harrell.