Nemčija, Velika Britanija in Francija so po dolgem obotavljanju očitno izkoristile globalno virusno krizo za preizkus delovanja novega mehanizma trgovine z Iranom, katerega namen je zaobiti ameriške sankcije. V islamsko republiko so poslale medicinsko opremo, je včeraj sporočilo nemško zunanje ministrstvo. Evropske države so se na korak pripravljale dolgo časa in z njim v strahu pred ukrepi Washingtona tudi odlašale.

ZDA so po izstopu iz jedrskega sporazuma z Iranom maja 2018 uvedle sankcije proti Teheranu in o enakem koraku prepričevale evropske sopodpisnice. Ker te na to niso pristale, so ZDA zagrozile z ukrepi proti vsem podjetjem, ki bi trgovala z Iranom v nasprotju z ameriškimi sankcijami, čeprav so te enostranske. Za takšne ukrepe imajo široke možnosti, najbolj prek bančnega sistema. Za veliko večino evropskih podjetij je ameriški trg tudi pomembnejši od iranskega, zato je trgovina z Iranom zastala.

Evropske države so zato začele vzpostavljati mehanizem menjalne trgovine med podjetji ali Instex. Ta omogoča posredno blagovno menjavo med podjetji, ki se tako izognejo običajnemu načinu transakcij in s tem ukrepom ZDA. Iran je na svoji strani vzpostavil lastni mehanizem.

Instex je začel delovati že junija lani, a ga doslej niso še nikoli uporabili. Dostopen je vsem članicam EU in tudi drugim. Sodelovanje so že napovedale Danska, Nizozemska, Švedska, Finska in Belgija.

Rusija pozdravlja trgovanje

Iran je lani poleti sicer začel odstopati od zavez v jedrskem sporazumu, ker trgovina z EU ni stekla, januarja pa sporočil, da ni več zavezan nobeni omejitvi iz sporazuma iz leta 2015. Ta je med drugim omejil količino in stopnjo bogatenja urana. Ali bo Instex zadoščal, da si Teheran premisli, bo verjetno odvisno od bodoče trgovine. Iran nujno potrebuje zunanjo trgovino, a strokovnjaki pravijo, da trgovanje z nafto v okviru Instexa ne pride v poštev, ker gre za prevelike zneske. V EU pa pravijo, da je včerajšnja transakcija šele začetek in da si bodo prizadevali za nadgradnjo in izpopolnitev sistema.

Včerajšnjo prvo transakcijo je pozdravila Rusija, ki je tako kot Kitajska sopodpisnica jedrskega sporazuma z Iranom. Njen stalni predstavnik pri mednarodnih organizacijah na Dunaju Mihajl Uljanov pa je po poročanju Interfaxa ob tem dodal, da je bil včeraj obelodanjeni prvi posel opravljen s takšno opremo, ki ni na seznamu ameriških sankcij. Uljanov zato poziva k uporabi Instexa za dobrine, ki so pod ameriškimi sankcijami, Rusija pa bi sodelovala tudi sama.

V EU res niso govorili o podrobnostih prvega posla, češ da je zaupen. Po poročanju Dow Jonesa, ki se sklicuje na neuradne vire, pa je v Iran romala 500.000 evrov vredna medicinska oprema za zdravljenje s krvjo, posel naj bi pripravljali več mesecev. Oprema ni bila povezana z zdravljenjem bolezni covid-19, dodaja.

ZDA se sprva niso odzvale na transakcijo, a ni dvoma, da so do nje kritične, saj ostajajo do Irana nepopustljive. Med drugim se niso odzvale na poziv generalnega sekretarja OZN k odpravi vseh enostranskih sankcij po svetu v času pandemije, ki je Iran zelo prizadela. So pa ZDA ta teden podaljšale nekatere že prej sprejete izjeme v sankcijah proti Iranu. ba