ZDA vodjo venezuelske opozicije Guadioja priznavajo kot začasnega predsednika Venezuele od januarja lani v upanju, da bo s položaja pomagal odnesti socialističnega predsednika Madura. Guaidoja priznava skupno okoli 60 držav, a se doslej zadeve še niso premaknile, saj ima Maduro podporo vojske.

Poziv kaže na spremembo taktike ZDA, saj je Pompeo na današnji novinarski konferenci že dal vedeti, da se cilji ZDA niso spremenili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudaril je, da so ves čas dali jasno vedeti, da Maduro ne bo nikoli več vladal Venezueli ter da seveda Guaido na prihodnjih predsedniških volitvah lahko kandidira. "Še naprej ga podpiramo," je dodal in pojasnil, da so pri sestavljanju te "nove poti do demokracije" tesno sodelovali z njim.

V tem novem okviru demokratične tranzicije naj bi Maduro in Guaido oblikovala začasno vlado s člani iz njunih strank, ki bi nato pripravila volitve v šestih do 12 mesecih.

Če bodo verodostojne, bi ZDA in Evropska unija odpravili sankcije proti Venezueli, ZDA tudi uničujoče sankcije na izvoz venezuelske nafte ter proti Maduru in drugim, so sporočili iz State Departmenta. K odpravi sankcij bi pozvali tudi druge.

Guaido je v odzivu danes že pozval Madura, naj sprejme predlog ZDA, saj da je to "edini način za preseganje krize".

Uspeha predloga sicer ni pričakovati, saj je Maduro doslej že večkrat zavrnil pozive k odstopu. Guaido pa je že predlagal oblikovanje prehodne vlade v lanskih propadlih pogovorih s predstavniki oblasti.

Prav danes so sicer iz Venezuele poročali, da so državni tožilci Guaidoju izročili poziv na zaslišanje v četrtek v okviru preiskave poskusa državnega udara in poskusa umora. Preiskavo so uvedli minuli teden, ko so odkrili skrivališče orožja v sosednji Kolumbiji, ki naj bi ga pretihotapili iz Venezuele. Oblasti trdijo, da so z orožjem želeli izvesti državni udar in ob predsedniku Maduru umoriti tudi druge državnike.

Venezuela je že leta v globoki gospodarski krizi, ki je privedla do odhoda milijonov Venezuelcev iz države in povzročila humanitarno krizo. Zdravstveni sistem je v razsulu, vlada pomanjkanje življenjskih potrebščin in zdravil.