Nekoč študentki komunikologije, danes pa uspešni vsaka na svojem področju sta Maja Burja in Janja Brčič v samoizolaciji nekako, kot pravita, obtičali skupaj. »Ravno v času, ko je bila razglašena epidemija, je bila Janja na nekajdnevnem obisku pri meni. Ker se je situacija s številom okuženih spreminjala zelo hitro, se je odločila, da ostane še nekaj časa, saj ni želela biti morebitna prenašalka virusa v primeru, da bi bila okužena. Doma je namreč pogosto v stiku tudi s starejšimi domačimi in ni želela ogrožati njihovega zdravja,« pove Burjeva in doda, da se je po dveh tednih vendarle vrnila domov.

Sta pa dami, obe ustvarjalki po duši, skupno druženje izkoristili za oblikovanje družabne igre. »Drži, da so police v trgovinah polne družabnih iger, vendar še nekaj časa nisva nameravali iti po nakupih, saj sva imeli doma dovolj toaletnega papirja. Igro sva tako izdelali kar sami. Iz predalov sva privlekli škarje in papir, iz smeti pa staro kartonsko škatlo,« povesta o nastanku quarantopolyja, po slovensko karantopolija. Pot od ideje do oblikovanja igre sta dekleti tudi posneli in video, ki sta ga delila prek družbenih omrežij si je v samo enem tednu ogledalo 25.000 ljudi, nekaj več kot 1000 ga je tudi delilo.

»Zasledili sva, da so si ga ogledali prebivalci v skoraj vseh državah EU in več državah Južne Amerike. S pozitivnimi odzivi so se nama javili tudi iz Avstralije, Kanade in ZDA,« povesta. »Res naju veseli, da je bil najin video tako dobro sprejet, saj to pomeni, da sva ljudem popestrili vsaj tri minute v obdobju samoizolacije. In to je bil konec koncev najin cilj.«

Preprosta pravila igre

Pravila karantopolija so zelo preprosta. Igralna tabla predstavlja mesto, polja pa so različne postojanke: lekarna, trgovina, fitnes, gledališče, služba, šola… Igralec meče kocko in se, kot pri monopoliju, pomika po igralni plošči. »Cilj igre je, da čim dlje ostaneš 'doma', na začetnem polju. V večini primerov se tako ali tako vrneš domov, saj so zmenki preloženi, fitnesi in lokali so zaprti, šole in univerze delajo od doma,« pove Maja Burja. V smehu doda: »V trgovini je igralec že bil, saj dobro vemo, da si je naredil zalogo toaletnega papirja, zato se lahko vrne domov.« Prav tako pravila določajo, da se igralca ne smeta približati za več kot dve polji – če se, morata oba v 14-dnevno karanteno, ki ima tudi svoje mesto na igralni tabli.

Igro si lahko izdelate tudi sami

Seveda sta ustvarjalki igre pomislili tudi na to, da si jo bo kdo želel narediti sam. Zato tudi povesta, da je izdelava izredno preprosta. Potrebujete igralne figure, igralno kocko, razkužilo za roke in velik list papirja. »Na slednjega narišite različne postojanke, ki jih lahko poljubno razporedite in dodate tudi kakšno svojo. Namen igre je tako ali tako pregnati dolgčas, medtem ko ostajate doma, tako da bo namen zagotovo dosežen. Pa tudi če same igre potem sploh ne boste igrali,« povesta in podvomita, da jo kdo poleg njiju sploh igra. »Tudi vaši bralci si jo lahko izdelajo doma, odigrajo partijo ali dve in nama sporočijo svoje vtise. Zagotovo pa je bil najin prvotni namen na zabaven način spodbuditi ljudi, da bi ostali doma, skrbeli za higieno rok in se držali priporočene razdalje med osebami. Skratka, da bi spoštovali vse sprejete ukrepe,« povesta dami, ki iskreno upata, da bosta ljudi, ki si bodo video ogledali na njuni facebook strani, nasmejali in jih posredno prepričali, da v teh dneh čim bolj ostajajo doma.