Slovenska moška teniška reprezentanca je z nedavnim porazom v Pakistanu v okviru dvobojev prve svetovne skupine Davisovega pokala umetno prekinjeno sezono sklenila na najslabši način. Odkar se je Aljaž Bedene po letih avanture v Veliki Britaniji vrnil v Slovenijo, si je reprezentanca v dveh letih vrnila ugled. Ljubljančan je v slovenskem dresu dobil vseh šest posamičnih dvobojev, kar je reprezentanca dvakrat izkoristila, enkrat pa ne. Ob vrnitvi najboljšega slovenskega igralca v domovino je morala Slovenija najprej v mariborski Lukni priznati premoč Poljski, kjer je igral tudi eden od najobetavnejših igralcev na svetu Hubert Hurkacz. Odtlej je Slovenija predlani v Portorožu najprej s 3:2 premagala Turčijo, lani pa je bila v edinem ekipnem dvoboju v Kairu s 3:1 boljša od Egipta. Po odličnem žrebu je na začetku minulega meseca v dvoboju za napredovanje v prvo svetovno skupino zapustila Islamabad brez dobljenega dvoboja.

Kako pomemben je prispevek Aljaža Bedeneta pri uspešnosti Slovenije, je razvidno iz grafičnega prikaza. Ne zgolj v rezultatskem pomenu. Slovenski tenis je z vrnitvijo 30-letnega Ljubljančana dobil športnika z visokimi cilji in ambicijami, ki je za več mesecev potisnil ob stran številne prepire preteklosti. Trenutno je edini predstavnik slovenskega moškega tenisa v stiku s svetovnim vrhom in igralec, ki nastopa na turnirjih najvišje ravni.

Svež in boleč spomin na poraz v Islamabadu

Glede na to, da Pakistan med posamezniki nima uvrščenega igralca na svetovni lestvici, bi morala Slovenija v Islamabadu zmagati tudi brez Aljaža Bedeneta. Ta čas 61. igralec sveta se je namreč odločil, da bo tekmoval v seriji najmočnejših turnirjev na svetu v ZDA, ki so kasneje odpadli zaradi pandemije koronavirusa. Dvoboj bo ostal v spominu tudi zaradi neuspešne vrnitve Blaža Kavčiča, ki je predlani uradno napovedal reprezentančno slovo. Letos ga je preklical in ob podpori Teniške zveze Slovenije znova oblekel reprezentančni dres.

Od vrnitve Aljaža Bedeneta v Slovenijo vlogo selektorja opravlja Miha Mlakar. »Spomin na poraz v Islamabadu je še svež. Upam, da smo se iz njega kar največ naučili,« pravi Miha Mlakar. »Najprej smo zaradi dežja več dni čakali na dvoboj, potem se je vsa ekipa zastrupila s hrano, zaradi izrednih razmer smo bili deležni omejenega gibanja, pokazale so se tudi naše slabše izkušnje na travnati podlagi. Vse skupaj je povzročilo, da smo bili na začetku dvoboja že precej utrujeni, namesto da bi bili bolj pripravljeni na boj,« je opisoval slovenski selektor. »Kljub temu smo imeli lepo priložnost za zmago. Nik Razboršek je serviral za zmago, a pritiska ni zdržal. Blaž Kavčič ni izkoristil zaključnih žogic. Menim, da bi morali dvoboj dobiti tudi brez Aljaža Bedeneta in Blaža Role. Tako pa smo se znova lahko prepričali, kako težka so gostovanja v Davisovem pokalu. V prihodnosti se bomo morali nanje bolje psihološko pripraviti,« razmišlja Mlakar.

Ta trenutek najpomembnejše, da bo naslednji dvoboj v Sloveniji

Doktor znanosti ne išče izgovorov. »Dejstvo je, da smo v Islamabadu izgubili. Slovenska reprezentanca brez Aljaža Bedeneta je povsem drugačna kot z njim. Toda v reprezentanci vselej igrajo tisti, ki so na voljo. Aljaž je pokazal veliko mero pripravljenosti in bi za Slovenijo tudi igral, če bi denimo dobili za nasprotnika reprezentanco, ki bi bila na poti proti ZDA, kjer je želel nadaljevati sezono. V Islamabad ni mogel z nami. Uspešnost slovenske reprezentance se bo znova merila na naslednjem dvoboju, ko gostimo Paragvaj,« odgovarja Mlakar.

Dvoboj proti Paragvaju bo Slovenija igrala v drugi polovici septembra na domačem terenu. Podobno kot Pakistan tudi Paragvaj nima uvrščenega posameznika na svetovni lestvici, tako da bo Slovenija izrazit favorit. »V teh trenutkih se zdi, da je do naslednjega dvoboja cela večnost. Ne glede na to, kako se bo razpletla trenutna situacija, bomo imeli možnost izbirati lokacijo dvoboja in podlago. Podredili se bomo naslednjim turnirjem. Če bo dan po Davisovem pokalu na sporedu pariški turnir največje četverice, bomo igrali na pesku. Ta trenutek je tudi veliko drugih čejev. Pozitivna stvar je le v tem, da se nam ne bo treba pripravljati za gostovanje,« meni slovenski selektor. Slovenija bo v primeru zmage proti Paragvaju prihodnje leto v zimskih mesecih znova igrala v kvalifikacijah za prvo skupino. To pomeni, da bi imela spet teoretične možnosti za uvrstitev v svetovno skupino, ki po novem formatu igra v Madridu.