Poteza Trumpove vlade odpravlja največji ukrep proti podnebnim spremembam, ki ga je bila sposobna sprejeti Obamova administracija. Ukrep Trumpove vlade nosi kratico SAFE Vehicle Rule (pravilo varnega vozila).

Staro, sedaj odpravljeno pravilo Obamove administracije je določalo, da morajo avtomobilska podjetja letno do leta 2026 izboljšati izkoristek goriva na nov model avtomobila za pet odstotkov.

Nova pravila Trumpove vlade pa ta odstotek znižujejo na največ 1,5 odstotka. To praktično pomeni, da bodo morali avtomobili po novih pravilih povprečno prevoziti 100 kilometrov s 5,8 litra goriva. Obamova pravila pa so določala porabo pet litrov bencina na 100 kilometrov.

Trumpova vlada je spremembo utemeljila z nizkimi cenami bencina, rastjo proizvodnje nafte v ZDA in rastjo povpraševanja potrošnikov po velikih potratnih avtomobilih.

Cene bencina sicer močno padajo zaradi zmanjšanega povpraševanja. Zaradi pandemije novega koronavirusa se namreč ne potuje več.

Nova pravila naj bi ameriški industriji omogočila, da ostane konkurenčna na svetovnem trgu.

Sicer pa se že pričakujejo tožbe zveznih držav, ki si želijo boljših standardov, Bela hiša je zato denimo že v sporu s Kalifornijo.