V medijih smo lahko zadnje dni prebrali, da so sosednje države dobile precej pomoči zaščitne opreme iz tujine, tudi s Kitajskega. Pri nas pa kot donator izstopa Aleksander Čeferin, za kar mu gre posebna zahvala. On ima očitno dobre poslovne in osebne zveze po svetu. Kaj pa naši vladni predstavniki? O njihovih dobrih zvezah ni ne duha ne sluha. Počivalškovi naročajo zaščitno opremo prek raznih sumljivih podjetij, ki se ukvarjajo s prodajanjem sadja in zelenjave, transportom in podobno.

Zdaj vsekakor ni čas, da bi napadali poteze vlade kar počez, zdaj je čas, ko moramo vsi stopiti skupaj in delovati v interesu vsega naroda in države. Pri tem pa je odgovornost vlade za transparentno delovanje toliko večja, državljani bomo takšno delovanje v celoti podpirali. Kakršno koli morebitno nepošteno delovanje odgovornih, ki bi se kasneje pokazalo celo kot kriminal, bi imelo stokrat večjo težo. To bi se štelo za vojno dobičkarstvo, ki se obravnava še posebno strogo.

Zato upamo, da bodo mediji lahko še naprej spremljali in nadzorovali delo vladnih organov in da bo tudi civilna družba imela dostop do relevantnih informacij. Kakršno koli zapiranje informacij s strani vlade je v tej krizni situaciji še toliko bolj nesprejemljivo.

Gorazd Cuznar, Črnomelj