Vlada v odgovoru, ki je tudi objavljen na platformi Sveta Evrope, še izpostavlja, da je vedno zagovarjala svobodo in neodvisnost novinarjev ter odločno nasprotovala vsaki vrsti komunikacije, ki bo jo lahko razumeli kot grožnjo njihovemu delu. Dodaja, da bo vlada še naprej zagotavljala pogoje za svobodno in neodvisno delo novinarjev.

»Treba je poudariti, da je objektivno medijsko poročanje izrednega pomena v boju proti lažnim novicam, ki so velika grožnja demokratičnemu razvoju in pluralnosti družbe, ki sta zaščiteni ustavni vrednoti Republike Slovenije ter temeljni vrednoti Sveta Evrope,« tudi piše v odgovoru, ki ga je v imenu vlade 27. marca pripravil veleposlanik na stalnem predstavništvu Slovenije pri Svetu Evrope Andrej Slapničar ter ga naslovil na vodjo direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope Matjaža Grudna.

Ob tem vlada v odzivu poudarja, da je bilo tudi glede dela premierja Janeza Janše na različnih položajih veliko lažnih novic in je bilo proti njemu sproženih veliko pravnih postopkov. »A dejstvo je, da se noben od teh procesov ni končal s pravnomočno obsodbo, ki bi prestala preizkus pristojnih institucij. Dejstvo je tudi, da so v preteklosti sodbe sodišč pogosto kršile človekove pravice premierja Janše, tudi njegovo pravico do svobode,« še piše v odgovoru na opozorilo.

Svet Evrope v opozorilu 1., najvišje stopnje, ki velja za najhujše kršitve svobode medijev, opisuje, da je bil preiskovalni novinar Zgaga od 15. marca tarča sovražne kampanje ter je dobival tudi grožnje s smrtjo.

Izvor nadlegovanja je, kot piše na platformi, tvit, ki ga je delila vlada preko računa kriznega štaba, v katerem novinarja in še tri intelektualce označuje za bolnike, ki so »pobegnili iz psihiatrije« in »imajo virus covid-marks/lenin«. Ta tvit je krizni štab kasneje zbrisal s svojega računa, je pa o tem kasneje poročala Nova24TV, še piše v opozorilu.