Film režiserja in scenarista Vojina Đorđevića (1897-1985), priznanega novinarja, fotografa in filmskega zgodovinarja, velja za najpomembnejši film o Beogradu med obema svetovnima vojnama.

Snemalca sta bila Josip Novak in Anton Hari Smeh, film pa je nastal v produkciji Jugoslovanskega izobraževalnega filma, podjetja, ki je v 30. letih minulega stoletja posnelo številne turistične in potopisne filme o lepotah Jugoslavije.

Po poročanju tedanjih medijev filmska freska celovito prikaže življenje in ustvarjanje v Beogradu ter njegove znamenitosti, zgodovino in lepote.

S pomočjo filma gledalec spozna različne dele mesta, veličastne zgradbe, promet, parke, znamenitosti in spomenike, življenje na ulicah, zanimivosti, slovesnosti, športno življenje in drugo.

Digitalno restavrirano verzijo, ki so se ji strokovnjaki iz Arhiva Jugoslovanske kinoteke posvečali več mesecev, so premierno prikazali leta 2016 na Festivalu nemega filma v italijanskem Pordenoneju, domače občinstvo pa jo je lahko videlo v programu Fest klasik leta 2017 in v kinoteki.

Kot še piše Tanjug, bo Jugoslovanska kinoteka tudi v prihodnjih dneh izbrana dela iz svojega bogatega fundusa občasno prikazovala na YouTube kanalu.