Študent Filip Pfeifer je včeraj dopoldne dobil sporočilo skrbnika stavbe Doma učencev Srednje šole tehniških strok (SŠTS) Šiška, da mora danes do 12. ure izprazniti sobo. Začelo ga je skrbeti, kajti domov ne more, oče kot astmatik namreč v času epidemije novega koronavirusa spada v rizično skupino.

Koliko študentovse ne more izseliti?

Do včeraj je v šišenskem dijaškem domu bivalo še 26 študentov (dijakov v domu ni več), a naj bi večina po obvestilu skrbnika dom zapustila. Vsi pa morajo danes do 12. ure zapustiti sobo. »Domov ne moremo zaradi različnih razlogov, bodisi zaradi razmer v družini, dela v Ljubljani ali česa drugega. Jaz bi s slabo vestjo, ker nočem okužiti očeta, še nekako lahko šel, nekateri pa niti te možnosti nimajo,« je dejal Pfeifer in pristavil, da četudi bi se hotel odpraviti domov, ne ve, kako bi prišel do Prlekije, kajti javni prevoz je ustavljen. »Ne vem, zakaj moramo mi iti, če so drugi študenti v domovih po Ljubljani lahko ostali,« je dodal.

Na podobne težave so stanovalci domov naleteli pred dvema tednoma, ko je vlada izdala odlok o izpraznitvi študentskih domov, a so potem vendarle lahko ostali. V paniki, ki jo je sprožil odlok, so številni odšli domov, kdor ni imel kam, pa je ostal. Tako nam je povedalo več sogovornikov, tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, kjer so nam v neformalnem pogovoru povedali, da niso nikogar vrgli ven, če ni hotel iti. Tisti, ki so ostali, pa čeprav ne spadajo med izjeme iz odloka, še vedno bivajo v svojih sobah »na lastno odgovornost«.

To pa očitno ne bo veljalo za šišenski dijaški dom, kajti tako ravnateljica SŠTS Šiška Darinka Martinčič Zalokar kot ministrstvo opozarjata, da nihče od 26 študentov ne spada med izjeme po odloku in da se morajo izseliti vsi. Z ministrstva so sporočili, da en študent nima kam in da zanj iščejo namestitev. Filip Pfeifer ni bil obveščen, da obstaja možnost druge namestitve. Do včerajšnjega večera namreč še nihče od pristojnih ni stopil v stik z njim, on pa ne z njimi. Dejal je, da se poleg njega ne moreta oziroma ne želita izseliti vsaj še dve kolegici. Šlo naj bi za študentki, ki bi s selitvijo iz Ljubljane izgubili službo v trgovini. Tako je ravnateljica pri iskanju rešitve ujeta med odlok, ki ga je sprejela vlada, in željo po človeškem ravnanju, za katero se, kot pravi, trudi.

(Ne)smiselnost odloka

Darinka Martinčič Zalokar pravi, da študentov niso izselili že ob začetku veljavnosti odloka, ker so tedaj dobili okrožnico ministrstva, da so dijaški domovi iz tega izvzeti. »Odlok je kasneje odločil drugače,« je zapisala. Dodala je, da je skrbnik stavbe v zadnjih dveh tednih opažal, da so študenti prihajali prespat za eno noč, kar je problematično z vidika prenašanja okužbe.

Marija Glavač iz iniciative Kje bomo pa jutri spali pravi, da je metanje študentov iz njihovih sob nesmiselno in nevarno za družbo, sploh v času epidemije. Meni, da gre za nepremišljen ukrep. »Ne vem, kako naj se v 24 urah izselijo. To je že v idealnih razmerah težko, kaj šele zdaj,« je dejala in dodala, da veliko študentov v domovih biva stalno, čeravno morda tam nimajo prijavljenega stalnega bivališča, zato se težko kar izselijo. Dodala je, da je sicer večina študentov v prestolnici v samoizolaciji. V domovih Študentskega doma Ljubljana je zasedenih manj kot deset odstotkov od 7500 postelj.