V Braziliji z okoli 210 milijonov prebivalstva so do nedelje uradno našteli 4256 okuženih z boleznijo covid-19 in 136 primerov smrti, večinoma v Rio de Janeiru in Sao Paulu. Število okužb eksponentno raste, zato so guvernerji vseh 27 zveznih držav in župani največjih mest sprejeli ukrepe v skladu s svojimi pristojnostmi in priporočili Svetovne zdravstvene organizacije. Danes je večina mest prazna in večji del gospodarskih dejavnosti ustavljen.

Skrajno desni predsednik države Jair M. Bolsonaro pa tem ukrepom odločno nasprotuje. V govoru minuli torek po televiziji je dejal, da bo razglasitev karantene povzročila socialni kaos in ropanje trgovin ter da predstavlja grožnjo za demokracijo. »Brazilija se mora takoj vrniti v normalno življenje. Ali bodo zaradi tega nekateri umrli? Bodo pač umrli, žal mi je. Takšno je življenje, to je realnost,« je izjavil in napadel guvernerje ter župane zaradi njihovih ukrepov pa tudi medije, češ da širijo histerijo zaradi »neke gripice in manjših prehladov«, državljane pa pozval, naj se vrnejo na delo. Dvomi o številu okuženih v Sao Paulu, po njegovem mnenju tudi število umrlih v Italiji nima nič opraviti s koronavirusom.

Domislil se je propagandnega gesla »Brazilija se ne sme ustaviti«, s katerim se je podal v kampanjo na družbenih omrežjih, da bi mobiliziral brazilsko javnost proti guvernerjem. Nekatere ukrepe je v skladu s svojimi pooblastili že razveljavil, denimo zaprtje letališč. Prav tako dopušča maševanje v cerkvah in normalen odpiralen čas za loterijske poslovalnice.

Zgroženi z leve in desne, nezadovoljna tudi vojska

Ne glede na ideološko usmerjenost so tako mediji kot zvezni guvernerji in župani nad tem zgroženi. Guverner Sao Paula, Joao Doria, je Bolsanaru priporočal, naj neha trositi neumnosti, desni guverner zvezne države Para, Helder Barbalho, pa mu sporoča, da ga že ne bo prosil za dovoljenje, ali lahko zaščiti svoje prebivalce. Po besedah guvernerja zvezne države Goias, Ronalda Caiada, je predsednik nespameten, neodgovoren in aroganten. Da ne bo rešil problema pandemije z napadi na znanost, pa mu sporoča guverner države Rio Grande do Sul, Eduardo Leite. Bolsonaro se je tako sporekel s številnimi političnimi zavezniki, niti v vladnem kabinetu ga vsi ne poslušajo. Minister za zdravstvo Luis Henrique Mandetta je odredil zapreti vse kinematografe in gledališča ter preklical vse javne prireditve.

Čedalje glasnejši pa so tudi pozivi k odstopu ali odstavitvi Bolsonara. V zveznem parlamentu so pripravili že več predlogov za ustavno obtožbo. Časnik Folha de Sao Paulo je pred dnevi objavil članek z naslovom Predsednik, odstranite se, medtem ko je v El Pais-Brasil izšel prispevek, v katerem piše, da je poveljstvo vojske izrazilo zaskrbljenost nad razmerami in je pripravljeno podpreti podpredsednika, upokojenega generala Hamiltona Mouraa, v primeru sprememb. Bolsonaro, ki nima svoje politične stranke, se je doslej opiral prav na vojsko.

V prispevku v El Pais-Brasil ni izključena niti možnost, da bi Bolsonaro razglasil izredno stanje in prevzel celotno oblast v svoje roke, a za to potrebuje vojsko. Za zdaj sicer 80 odstotkov Brazilcev podpira uvedbo karantene, ob tem, da jih 30 odstotkov podpira tudi Bolsonara.